
Foto: Shutterstock
Je to špenát, šalát alebo niečo iné?
Mangold (latinsky Beta vulgaris) je listová zelenina príbuzná s červenou repou. Nie je to špenát, aj keď sa v kuchyni často podobne používa. Má dlhé stopky v bielej, červenej, ružovej aj oranžovej farbe a široké zelené listy.Mangold má dve pestovateľské odrody. Špenátová alebo listová má úzke stopky a menšie bublinkové listy. Špargľová alebo stopková odroda má dužinaté stopky s výrazne rebrovanými listami.
Aké zdravotné výhody ponúka?
Mangold je vitamínová bomba – obsahuje vitamíny A, C, K, ale aj minerály draslík, železo a horčík. Je skvelý pre srdce, kosti a imunitu. Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť bojovať proti zápalom. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a nízky obsah kalórií z neho robí ideálneho kandidáta pre ľudí, ktorí si strážia líniu.
Mangold poznali už starí Gréci a Rimania. V stredoveku sa považoval za liečivú rastlinu a často sa využíval na čistenie krvi a podporu trávenia. V niektorých krajinách bol populárnejší než špenát – najmä vo Francúzsku a Taliansku, kde sa používa dodnes v tradičných receptoch. Obľúbený je aj v Chorvátsku, kde sa pridáva do známej prílohy - krumpir sa blitvom.
Môžeme ho jesť surový?
Áno! Najmä mladé listy sú výborné do šalátov – sú chrumkavé a menej horké než tie väčšie. Stopky sú o niečo tvrdšie, takže ich buď nakrájajte na tenké pásiky alebo ich odložte pre tepelnú úpravu. Surový mangold je výborný aj do smoothie – stačí ho rozmixovať s banánom a jablkom.Ako sa dá pripraviť tepelne?
Možností je veľa. Môžete ho restovať na olivovom oleji s cesnakom ako špenát, pridať do polievok, prívarkov alebo dusených jedál, zapekať so syrom (napr. feta, kozí syr, ricotta), pridať do cestovín alebo ho zabaliť do cesta ako slaný koláč či burek.Stopky sa dajú aj samostatne podusiť s citrónovou šťavou a podávať ako príloha – chutia trochu ako špargľa.
Kedy má sezónu?
Mangold má dve hlavné sezóny – skoro na jar a potom na jeseň. Znáša aj mierne mrazy, takže si ho môžete pestovať pomerne dlho. Na trhu ho nájdete čerstvý najmä od mája do októbra, v obchodoch aj celoročne (najmä farebné odrody).
Foto: Shutterstock
Dá sa pestovať doma?
Pestovanie mangoldu nie je zložité. Rastie rýchlo a nevyžaduje veľa miesta – postačí mu kvetináč na balkóne alebo záhon. Semienka vysejte skoro na jar, udržiavajte pôdu vlhkú a po pár týždňoch už môžete zbierať mladé lístky. Bonus? Keď ich zrežete nie celkom pri koreni, znovu dorastú!
Tipy:
Môže sa použiť ako prírodné farbivo – červené odrody zafarbia cestoviny, ryžu alebo aj vajíčka.
Mangoldové listy sa dajú použiť aj na mäsové závitky – namiesto kapusty či viniča.
Staršie listy chutia lepšie po blanšírovaní – krátke ponorenie do vriacej a následne ľadovej vody z nich stiahne horkosť.
Diskusia k článku