Fedor Malík:
Vinobranie bez úsmevu

Fedor Malík, 2. októbra 2013     2 minúty čítania

Tohtoročné leto bolo horúce, pálivé, suché. Slnečná energia prekypovala z vesmírneho kotla a ľudia žobronili nebesá o vodu.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Tá napokon prišla. A prišla v nevhodný čas. Na jeseň, v čase, keď dozrieva ovocie. Najvzácnejším ovocím pod Malými Karpatmi je hrozno. Ani poriadne nedozrelo a už začalo nahnívať. Mrzutí sú vinohradníci, nevrlí vinári.

Ani slávnosti vinobrania sa im priveľmi nevydarili. Najmä tie modranské. Dva dni smoklilo, fúkalo, bolo chladno. V nedeľu vyšlo slniečko. Po babom lete však ani chýru, ani slychu. Jeho pavučiny zostali zakliesnené v bútľavinách líp a čerešní...

V uliciach Modry bolo živo. Pomenej ľudí, menej stánkov, studený burčiak. Ten nepijem, z ostatného však okoštujem. Napriek všetkému bolo si z čoho vybrať. Cigánske rozvoniavali, zemiakové placky chrumkali a varená kukurica chutila. Portfólio lokší bolo nepreberné, kačacina však akosi nešla. Podpecníky (či nadpecníky?) vzhľadnej Enikö išli však na dračku.

Vo vieche U Pištíka hrali Modrí jazdci a podával sa kovbojský guláš. Samozrejme, že bol s fazuľou. Veď sa bude strieľať... I sladkostí bolo habadej. Štvorfarebná cukrová vata vo vedierkach, kráľovské trdelníky zo Žiliny, tony poľských cukríkov a do pokazených zubov „lezúci“ zemiakový cukor. Kilo za dvadsať eur! Všetko sa to spláchlo muštom, vínom, pivom, medovinou. Kvapalným víťazom vinobrania, a mnohým sa to nepáčilo, sa stalo konopné pivo z Novej Paky. Čo už narobíte, svet babieho leta je už taký...



Diskusia k článku

rea1
víťaz vinobrania pivo, trdelníky zo Žiliny a zemiakový cukor za 20 € ! no, pán Malík, ako by povedal klasik, "svět se v prdel obrací". :-)
hubata
Ku chvále Pezinka som si všimla, že zo stánkov na vinobraní zmizli vietnamské handry .....

Tak ako @rea1 pivo ľúbim české, trdelníky zo Skalice a zemiakový cukor socialistický za 0,20 halierov. Takto to vyzerá keď sa majiteľom firmy stane niekto kto má len peniaze, ale nemá skúsenosti a vedomosti.
vilie
Ďakujem, konopné pivo už nikdy viac!






 



TOPlist