Vianočné pečenie:
Vyskúšajte zdravé, mrazom sušené ovocie

OUR MEDIA SR – ADteam (sponzorovaný obsah), 8. decembra 2021     4 minúty čítania

Mrazom sušené ovocie sa stalo v posledných rokoch trendom, ktorému prepadlo už aj množstvo Slovákov. A povieme vám - právom. Jeho chuť je vynikajúca, vydrží naozaj dlho a tú textúru a chrumkavosť si jednoducho zamilujete. Navyše, možnosti využitia v kuchyni sú snáď nekonečné.



Foto: Venhel

Ako sa ovocie suší mrazom, alebo čo je to lyofilizácia?

Lyofilizácia je spôsob konzervácie potravín pomocou mrazu a nízkeho tlaku. Ovocie sa najskôr prudko zamrazí a potom mieri do sušičky. Tu sa voda v ovocí premení na paru. Prebiehajú dve sušenia - prvé sa odohráva vo vákuu a odstráni sa pri ňom až 95 % vody. Pri druhom sušení sa už postupne zvyšuje teplota a znižuje vákuum. A lyofilizované ovocie je na svete!

Skoro ako čerstvé a skutočne zdravé

Na sušení mrazom je skvelé to, že ovocie zostane v takmer rovnakom tvare, ako to čerstvé. A inak to nie je ani s vôňou, chuťou a arómou! Vzniká nám skrátka verzia ovocia, ktorá je chrumkavá, sladučká a výživná. Napríklad takú lyofilizovanú malinu by ste na prvý pohľad od čerstvej rozoznali len ťažko.



Foto: Venhel

Pokiaľ chcete svojmu telu dopriať zdravú a chutnú dobrotu, určite siahnite práve po lyofilizovanom ovocí. Ide o 100 % prírodný produkt, v ktorom nenájdete žiaden pridaný cukor. Hoci má ovocie sušené mrazom oproti čerstvému nižšiu hmotnosť (z 1 kg čerstvého ovocia máme väčšinou 100 g toho lyofilizovaného), pri sušení sa z neho nestrácajú takmer žiadne vitamíny a minerály. Obsahuje tiež vysoký podiel vlákniny a teda je skvelou voľbou pre diétu a zdravý životný štýl.



Foto: Venhel

Tipy na každodenné využitie v kuchyni

Mrazom sušené ovocie si si vie svoje miesto nájsť všade, kde aj čerstvé či obyčajné sušené ovocie. Má to však svoje výhody - častokrát dodá jedlám oveľa lepšiu chuť, a jeho chrumkavosť výsledné jedlo pozdvihne ešte na vyšší level.

  • Domáca granola: pridajte si do nej mrazom sušené čučoriedky, ovsené vločky, orechy a med. Jednoduchý recept, ale verte nám, že keď raz vyskúšate, už nebudete vedieť prestať.
  • Ovsená kaša patrí medzi jedno z najobľúbenejších raňajkových jedál. Základ je veľmi jednoduchý, stačia ovsené vločky, mlieko (či už živočíšne, alebo rastlinné), sladidlo podľa preferencie a je to! V tom momente začína hra s ingredienciami. Čo si dávate na vrch kaše vy? U nás na nej nesmie chýbať lyofilizovaný ananás, broskyňa, exotickejšiu chuť zasa dodá výborné sladučké mango.
  • Rehydratujte ho: zoberte mrazom sušené ovocie, namočte ho do vody a čakajte. Ovocie je potom takmer ako pred zamrazením. Preto je vždy dobré, mať v zásobe trochu z každého druhu. Nie je sezóna jahôd či brusníc? Takýmto spôsobom si môžete dať vždy kúsok ovocia, na ktoré práve dostanete chuť!
  • Rozmixujte ho na prášok, ktorý len pridáte do obľúbeného smoothie alebo proteínového nápoja. Dodáte mu tak prírodnú ovocnú chuť.
  • Posypte ním koláče: ako krásna a chutná ozdoba je ovocie sušené mrazom ideálnou voľbou. Tartaletky, tortu, ale aj iný, na pohľad obyčajný koláč, ozvláštni a dodá mu dokonalý výsledný efekt. Nie je to len pastva pre oči, ale aj pre mlsné jazýčky.



  • Foto: Venhel





Diskusia k článku







 



TOPlist