Soňa Makranská je na Instagrame známa ako Sova_huhu a spoluzaložila vegánske bistro Simply Vegan v Prievidzi.
Foto: TV Varecha
„Nemäsové guľky som si vybrala preto, lebo je to notoricky známy recept. A keď vymeníte pár ingrediencií, tak vám na tanieri vznikne skvelé rastlinné jedlo plné vône a chutí. Rada prerábam klasické recepty na vegánsky spôsob a ľudia často nespoznajú ani rozdiel. Keď tak, len v lepšom pocite po jedle,“ s úsmevom konštatuje Soňa Makranská.
Pred šiestimi rokmi Soňu vegánstvo doviedlo až k tomu, že si s kamarátkou otvorili v Prievidzi vegánske bistro. „Veľa ľudí si myslí, že vegánstvo je drahé, ale opak je pravdou. Tie najlacnejšie suroviny ako strukoviny, zelenina či obilniny by mali byť hlavnou zložkou stravy, na ktorej sa dá stavať naše zdravie. Ak si netrúfate svoj jedálny lístok prekopať od základov, radím vám niektoré dni v týždni vyradiť mäso a pridať doň celistvé rastlinné nespracované potraviny.“
Špagety s krémovou paradajkovou omáčkou a fazuľovými guľkami podľa Sone Makranskej
Foto: Kaufland
• 400 g celozrnných špagiet K‑Classic
• soľ K‑Classic
Na paradajkovú omáčku:
• 2 konzervy lúpaných paradajok K-Bio
• 4 strúčiky cesnaku
• ½ cibule
• 4 PL trstinového cukru
• 6 PL olivového oleja
• soľ K‑Classic
• oregano
• bazalka
Na fazuľové guľky:
• 250 g červenej fazule K‑Classic (v plechovke)
• 50 g ovsených vločiek K‑Classic
• 50 g paradajkového pyré
• 2 strúčiky cesnaku
• ½ cibule
• 1 ČL chia semienok K-Bio
• 2 ČL ľanových semienok
• 40 g slnečnicových semienok
• 1 ČL oregana
• 1 ČL mletej rímskej rasce
• 1 ČL mletej červenej papriky
• mleté čierne korenie
• soľ K‑Classic
• olivový olej (na opečenie guliek)
Postup:
1. Fazuľové guľky: V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na kompaktnú hmotu, ktorú necháme 5-10 minút postáť. Potom z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré opečieme na panvici s troškou olivového oleja zo všetkých strán.
2. Paradajková omáčka: Na panvici s olivovým olejom dozlatista opražíme celé strúčiky cesnaku. Cesnak vyberieme a odložíme. Do oleja pridáme najemno nesekanú cibuľu a orestujeme. Pridáme paradajky a varíme, kým sa nevyparí prebytočná voda. Omáčku dochutíme cukrom, soľou, oreganom a nesekanou čerstvou bazalkou. Na záver pridáme nesekaný opečený cesnak.
3. Špagety uvaríme v osolenej vode. Scedíme a pridáme do paradajkovej omáčky, premiešame. Servírujeme s fazuľovými guľkami, dozdobíme na plátky nakrájaným opečeným cesnakom a bazalkou.