Tak to sme my - nie celkom všetci, ale skoro všetci tí, ktorí pre vás s láskou pripravujú našu Varechu. Monika, ktorá zabezpečuje, aby Varecha mala z čoho žiť, Lucia a Stanko, ktorí sa starajú, aby mala Varecha dobrú propagáciu, Vierka a Lenka chystajú pre vás výhry do súťaží a zabezpečujú administratívu, naša nová adminka Janka, no a ja - Andrea, ktorá sa stará o to, aby mali recepty na Vareche hlavu a pätu a aby ste si čítali zaujímavosti zo sveta gastronómie.
Rozhodli sme sa vám dokázať, že napriek tomu, že sme Varecháči, nie sme drevení a s vareškou v ruke nám to ide. Ako už iste z našej stránky viete, v spolupráci so školou varenia Radosť variť v bratislavskom Poluse sme pre vás pripravili súťaž Varíme s Varechou. Výhra je jasná: niekoľkí z vás sa každý mesiac môžu zúčastniť na škole varenia. Každý mesiac iný skúsený lektor a každý mesiac originálna téma. Nič sme však nechceli nechať na náhodu, preto sme školu varenia trochu otestovali. Musíme predsa vedieť, do čoho idete :)
Dnes budeme variť zdravé bleskovky, čo je skvelá téma, lebo nikto z nás nechce stráviť pri sporáku hodiny. Naša učiteľka je sympatická Janka Trebulová, ktorá rozumie jedlu ako nikto z nás, je totiž vyštudovaná nutričná poradkyňa.
Hneď na úvod - pravidlo číslo jedna: Všetci si tykajú, nasleduje úvodný prípitok a Janka hneď rozdeľuje úlohy, lebo aj príprava bleskoviek trvá nejaký čas.
Pravidlo číslo dva: Varí sa s umytými rukami. Poslušne odpochodujeme k umývadlu a potom nás už čakajú pripravené suroviny.
Niektorých z nás čo-to zaskočí. Stanko špekuluje, ako má ošúpať ten megazeler.
Ostatní usilovne strúhame,
solíme a miešame.
Samozrejme nezabudneme ochutnávať.
Niekomu varená quinoa vonia, inému zas nie :)
O napäté chvíle nie je núdza.
Trochu telocviku nezaškodí.
Ešteže nám prišla posila a mladšia generácia sa tiež chytá varešky.
No a po takmer troch hodinách si konečne sadáme k stolu.
A čo sme si uvarili, to sme si aj zjedli. Ako predjedlo sme si upiekli špenátovo-parmezánové suflé. Pripravili sme ho zo sparených špenátových lístkov, bešamelovej zmesi, vajec a parmezánu. Na dochutenie sme použili cesnak, soľ a korenie. Whoops, zabudli sme tam pridať aj cream cheese :( Nevadí. Napriek tomu sa suflé podarilo a naša lektorka Janka nás učí, že suflé je výborné aj na raňajky alebo rýchly olovrant.
Nasleduje hustá zeleninová polievka s pečenými baklažánmi, paradajkami a cesnakom. Chutí podobne ako boršč. Ako základ sme použili pór, ku ktorému sme postupne pridávali nastrúhanú mrkvu, zeler, fazuľu a popučenú upečenú zeleninu. Na tanieri dochucujeme hustým gréckym jogurtom.
Tretí chod: rolky z kuracích pŕs plnené krémovou cuketou zapečené s paradajkovou zmesou a mozzarellou a príloha zeleninová quinoa. Konečne sa dozvedáme, ako docieliť, aby quinoa nebola horká. Zalejeme ju vriacou vodou, necháme pár minút postáť, vodu zlejeme a postup opakujeme 3 krát. Až potom quinou varíme, a to bez soli. Ak nám zostane, dá sa potom použiť do nejakého sladkého dezertíku alebo do jogurtu.
No a sladká bodka na záver: cheesecake bez výčitiek. Korpus z ovsených vločiek, strúhaného kokosu a banánov, plnka z tvarohu, smotany, cream cheesu a vajíčka. Dochucujeme citrónovou šťavou, medom, vanilkovým extraktom. Navrch lesné ovocie.
Či sme to zvládli posúďte sami. Nám chutilo :)
Recepty, podľa ktorých sme varili:
Foto: Redakcia Varecha.sk, Inez Kridlová
Čo sa týka receptov, ešte zisťujem od našej lektorky zo školy varenia Janky Trebulovej, ako by sme ich zverejnili.
Držím pěsti i do dalších akcí, tato se vydařila. Je fajn poznat tváře týmu Varechy a ještě v akci! Mávám Andrejko!
Veru mohli, takto vyhraté zástery už mám doma dve... :-)
Zástery dostane každý, kto vyhrá v súťaži Varíme s Varechou. Zajtra končí prvé kolo, desiati víťazi budú môcť ísť variť do školy varenia Radosť variť v Poluse, no a zástery už tam na vás čakajú. A ja tam budem tiež, takže sa s ďalšími Varcháčmi budem môcť spoznať aj osobne.
Snažili sme sa vyberať termíny na sobotu, aby aj tí cezpoľní mohli prísť. Vyhovuje vám to takto? Alebo by ste radšej privítali termín cez týždeň?
A chýbal nám aj Tomáš :(
@Radox1 (28.4.2016 18:35)
Áno, odporúčam vyskúšať každému.
@Dorisa (28.4.2016 19:47)
Ako to, že nesúťažíš? Veď vlaky do Bratislavy jazdia :)
Skoda, ze sa sutaze nikdy nezucastnim...Hoci ani nepredpokladam, ze by som niekedy vyhrala ;-)...A je to aj dalekoooo....Takze ani taku krasnu varechacsku zasterku nikdy nebudem mat :-(.
A...navarili ste paradne! ☺
@Babkamt (28.4.2016 07:52), @Monty469 (28.4.2016 10:35), @Staja (28.4.2016 17:22), recepty podľa ktorých sme varili nájdete pod článkom a sú zverejnené aj tu: varecha.pravda.sk/profil/skolavareniapolus/recepty/...
@Janger (29.4.2016 11:48), @Kecemis (29.4.2016 16:09), áno, niečo musíme vymyslieť aj pre vás cezhraničných :) Máte nejaké nápady?
@Katka78 (29.4.2016 15:36) ohľadne kúpy Varecháčskej zástery - zistím info a dám Vám vedieť.
@Mariamka (29.4.2016 16:13) my si prácu s vami užívame, veď kde by sme sa na jednom mieste stretli s takým množstvom skvelých kuchárok a kuchárov :)
Súťaž recept mesiaca už od mája končí, ale nejaké spoločné testovanie receptíkov ešte určite zorganizujeme.
Ďakujeme za pekný a povzbudivý komentár.
Rád som spoznal ľudí ktorých som doposiaľ poznal,iba formou pisania mailov a komentov.Želám Vám všetkým,len to najlepšie a najkrajšie.