Fedor Malík:
Vansovej „plnienka“

Fedor Malík, 17. mája 2022     3 minúty čítania

Oblúkom ľudského veku sa vraciam do detstva, do mladosti. Takmer vo všetkom. O gastronómii, o stravovacích zvyklostiach ani nehovoriac.



Napravím to. Dnešnou témou bude tvaroh. Prostý, avšak príťažlivý zdroj bielkovín a vitamínov skupiny B. Z odborného hľadiska ide o kazeín, skupinu fosforproteínov, ktorých makromolekuly pozostávajú z tisícky aminokyselinových stavebných jednotiek. To bolo trochu odbornosti, prepáčte mi. Chemik sa vo mne nezaprie...

Nuž teda tvaroh. Sila za dvoch, svaly za troch. Všetko to pochádza z mlieka. Kravského, ovčieho, kozieho. Jedno chutnejšie ako druhé. Len treba uviesť do činnosti mliečne baktérie, ktoré nám poskytuje príroda. Tvaroh je výsledkom ich mliečnej fermentácie. Ľudovo je to „kysnutie“ mlieka. Zmení sa pH prostredia a tvaroh je na svete. Potom sa toho chytí človek, na ktorom záleží, čo z toho bude. Tvaroh autentický či aj syry mäkké, polotvrdé, tvrdé. Syry famóznych vôní a chutí...

My sa však vrátime k jednoduchému tvarohu. Bez veľkej námahy ho možno pretvoriť do nátierok tých najrôznejších druhov. Nátierka z tvarohu s bryndzou, maslom, majonézou, paprikou, korením, mladou cibuľkou, pažítkou. Práve teraz je čas pažítkový – „šnitlingový“. Nátierka bude s čerstvým chlebom alebo chrumkavým rožkom, najlepšie posypaným hrubou soľou. Nie je to príliš à la Bukovský, ale chutí to prenáramne.

Ak ste sa tohto pokrmu už v týždni objedli, zmeňte to. Urobte si široké rezance „len tak“. Posypané hrudkovým tvarohom a soľou. Alebo čosi tvarohové nasladko. Napríklad palacinky plnené „plnienkou“ podľa Terézie Vansovej. Pripravíte ju zo žĺtkov, smotany, z cukru a hrozienok a, samozrejme, z tvarohu. Moravské tvarohové koláče asi nedokážete ukuchtiť. Doprajte si však lyžičkový tvarohovo–ovocný koláč. Cesto pripravte z 15 lyžíc hladkej múky, 15 lyžíc mlieka, 7 lyžíc oleja, jedného vajca a pol lyžice prášku do pečiva. Cesto vymiešajte a rozlejte na plech. Keď trochu „usadne“, nalejte naň tvarohový krém (pol kila tvarohu, dve vajcia, vanilkový puding, pokrájané jahody). Keď to bude upečené dozlatista, polejte koláč osladenou kyslou smotanou...



Diskusia k článku







 



TOPlist