Fedor Malík:
Údená šunka

Fedor Malík, 20. novembra 2012     2 minúty čítania

Poďte so mnou opäť do Šariša. Je to pekný kraj a žijú tam dobrí a usilovní ľudia. Navyše si oddýchnete a dobre i zapapkáte. Akoby aj nie. Začína sa obdobie tých pravých zimných zabíjačiek.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Ubytujeme sa u môjho priateľa Antona, len kúsok za Prešovom, smerom na Sabinov. Anton tam vybudoval veľký relaxačný park, ktorý môže denne prijať až dvetisíc hostí.

Všetko tam vonia drevom, mäsom, pirohmi, zabíjačkovými špecialitami. K nim sa však musíme napred dopracovať. Anton nám pomôže, Anton zavelí: „Do frasa, zabili sme prasa, zaslúžila si to sviňa jedna, žranica na stole nebude biedna...“ O pár hodín je hotovo.

Na stole rozvoniava jaternicová kaša s cigánskou gójou, bravčová pečeň, pečené rebrá, kolená, zabíjačkový tanier, šarišská huspenina. Časť slaniny je už vyškvarená a z oškvarkov sa pripravuje nátierka. Sú v nej sušené slivky a jablká. O dva dni budú vyúdené i klobásy a slanina.

O čosi neskôr sa z udiarne zvesí i šovdra, údené bravčové stehno. Nejedzte ho len tak, mali by byť k nej zemiakové knedle a dusená kvasená kapusta... Antonovi kamaráti prídu až o dva týždne. Údeniny budú už vyzreté a šovdra preschnutá: Na veľké drevené „denko“ sa naloží to najlepšie. Dominuje prerastená údená slanina.

Kamarát Feri má cez stosedemdesiat, nie centimetrov, samozrejme, a spolu s Jožkom zmastia za večer dobré tri kilogramy tejto dobroty. Žlčníky oboch sú v pohotovosti.

Slanina sa podáva s cviklou a chrenom. Je to však skôr chren s cviklou. Žiada si to i niečo kvapalné. Žiadne víno, žiadny etylmetyl. Pivo tečie potokom. Šarišské, aké iné to len v tomto kraji môže byť?





Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, robite mi naramne chute a ja na zabijacku v ziadnom pripade ist nemozem, ved som sa pred mesiacom stadial vratila, to sa zabijacky este nerobily, co teraz? Aka skoda!
turistka
Na zabíjačke som nikdy nebola, tak mi pri čítaní riadne zapracovala predstavivosť i chuťové bunky, budem sa tešiť na Vaše ďalšie zážitky.
violetacamorova
Ja na zabijacky mozem v Skotsku spominat, ale mama mi do mraznicky vzdy odlozi z kazdeho razka troska. A ten Saris park ktory spominate som uz par krat navstivila, na poslednej dovolenke s mojimi synovcami sme si tam dali veceru, sice nie zabijackovu,ale pri spomienke na tie zabijackove dobroty az sliny tecu......






 



TOPlist