Fedor Malík:
Tymianový guláš s polentou

Fedor Malík, 13. apríla 2010     2 minúty čítania

Len nedávno savojskí vinohradníci slávnostne otvorili v obci Apremont „Maison de la vigne et du vin".


Foto: Pravda

Fedor Malík


Svätostánok, dom viniča a vína. Architektonický skvost z nehobľovaného dreva, kameňa a medeného plechu. Ten nie je na streche, ale veľmi, veľmi hojne v interiéroch domu. Zvláštne, ale páčilo sa mi to! Všetko to tu vonia drevom, vínom a (občas) aj savojskými gastronomickými špecialitami...

V tom dome vína som nedávno jeden večer strávil i ja. Narobím vám slinky, naplním vám bruško. Toast s údenou kačacou šunkou sa ideálne sobášil so šumivým „Grisard blanc de blanc" z odrody Jacquére.

Jarabičie vajíčko zabalené v plátku údeného lososa s pohárom Chasselas (naša chrupka) nebolo tiež na zahodenie... A potom nasledovali sladkovodné ryby „perche" a „féra" zo Ženevského jazera. Ten pravý gastronomický vrchol prišiel až s dvoma špecialitami z mäsa.

Papkali ste už niekedy bravčový tymianový „guláš" s polentou? Ak nie, vrele odporúčam. Len si vyberte lepšie červené. Savojské červené Mondeuse chutilo ako náš zoxidovaný vavrinec. A potom prišla miska s tajomným názvom „Diots, gratin de crozets".
Pozri recepty na pochúťky z mäsa Išlo o zapekané fliačky, skôr minikocky so syrom, hubami a náramne voňavou klobásou. Konečne prišlo i bezchybné červené. Mondeuse 2006 od Raymonda Barleta z dedinky Jongieux... Ak pôjdete niekedy do Savojska lyžovať, zastavte sa v Apremonte. Presvedčíte sa, že som vás neklamal.




Diskusia k článku

marlen
tá údená kačacia šunka , snáď to raz ochutnám, ako aj všetko ostatné. a ak nie, určite využijem nápady a nejaké kombinácie vo svojom varení. víno na slovensku sa tiež nájde aj dobré, takže francúzski vinári, s vynikajúcim marketingom, často lepším, než ich vína, majú smolu. a nebude to moja vina...
tinca
Dobrý večer pán Malík,možno budem trošku odbiehať od témy, viem že ste známy odborník na vína. Tak mám dotaz, aký máte názor na víno Tramín červený - neskorý zber z r.2003 /Sobranecký vinohradnícky región/. Toto vínko som dostala ešte na Vianoce, prišlo na rad až teraz pri jednej vzácnej návšteve, ale ja som bola z jeho kvality uveličená. Mám rada vínko, nehovorím, že sa vo vínach vyznám /tobôž sa k vám ani len nemôžem priblížiť/. Ale strašne mojej návšteve a priznám sa aj mne chutilo. Môžete napísať svoj názor? Pekne ďakujem. no a aj balenie je hodné darovania a prezentu, aspoň podľa mňa.
tinca
P.S. my máme fantastické vína, ja som napr. mala na moje okrúhliny vínko z okolia Vráblov a zmierala som či ho bude na oslavu dosť. Aj na toto poprosím váš názor. Teda na kvalitu slovenských vín. Iste aj červené sú kvalitné, ale ja viac inklinujem k bielym!! Ďakujem.






 



TOPlist