Foto: Pravda
Fedor Malík
V tom dome vína som nedávno jeden večer strávil i ja. Narobím vám slinky, naplním vám bruško. Toast s údenou kačacou šunkou sa ideálne sobášil so šumivým „Grisard blanc de blanc" z odrody Jacquére.
Jarabičie vajíčko zabalené v plátku údeného lososa s pohárom Chasselas (naša chrupka) nebolo tiež na zahodenie... A potom nasledovali sladkovodné ryby „perche" a „féra" zo Ženevského jazera. Ten pravý gastronomický vrchol prišiel až s dvoma špecialitami z mäsa.
Papkali ste už niekedy bravčový tymianový „guláš" s polentou? Ak nie, vrele odporúčam. Len si vyberte lepšie červené. Savojské červené Mondeuse chutilo ako náš zoxidovaný vavrinec. A potom prišla miska s tajomným názvom „Diots, gratin de crozets".
Pozri recepty na pochúťky z mäsa Išlo o zapekané fliačky, skôr minikocky so syrom, hubami a náramne voňavou klobásou. Konečne prišlo i bezchybné červené. Mondeuse 2006 od Raymonda Barleta z dedinky Jongieux... Ak pôjdete niekedy do Savojska lyžovať, zastavte sa v Apremonte. Presvedčíte sa, že som vás neklamal.
Diskusia k článku