Toto s nimi urobte:
Načatá feta či balkánsky syr sa rýchlo kazia. Jednoduchý trik, ako tomu zabrániť

Jarmila Horváthová, 13. septembra 2024     3 minúty čítania

Po otvorení balenia tieto mäkké syry radi podliehajú skaze. Čo robiť, aby ste si nezjedené kúsky mohli bez obáv vychutnávať aj ďalšie dni?



Foto: Shutterstock

Feta či balkánsky syr sú výbornou prísadou do šalátov, nátierok, na jednohubky, či do iných jedál, ktorým dodávajú osobitý šmrnc. Majú však jednu nevýhodu. Keďže ide o mäkké syry, rýchlo sa kazia. Ak ich otvoríme, nemôžeme ich nechávať v chladničke dlho a priznajme si, jesť šalát s fetou sa človeku nechce každý deň.

Ako teda načatý syr uchrániť od skazy a predĺžiť jeho trvanlivosť? Riešením je nespotrebovaný kus naložiť buď do soľného roztoku alebo do oleja.

Tento spôsob uchovávania poznali už starí Gréci, už vtedy sa feta uchovávala v slanom náleve, olivovom oleji, víne alebo octe. Tým sa zabránilo rastu baktérií, plesní a iných patogénov na povrchu syra.

Naloženie do slaného nálevu

Pre dlhšiu trvanlivosť otvoreného balenia fety či balkánskeho syra stačí vložiť syr do vhodnej, najlepšie sklenenej, nádoby a zaliať slaným nálevom. Na 100 ml vody sa dáva 15 gramov soli.

Dôležité je, aby bol syr v náleve úplne ponorený a nádoba sa dala tesne uzavrieť, aby sa do nej nedostal kyslík, ktorý podporuje rast baktérií. Takto naložený syr skladujeme v chladničke.



Foto: Shutterstock

Naloženie do oleja

Ďalšou možnosťou uchovávania fety či balkánskeho syra je zaliať ich olivovým olejom. Oproti naloženiu do soľného roztoku má olej tú výhodu, že doň môžete pridať bylinky, cesnak, korenie alebo sušené paradajky a syru tak dodáte novú chuť.

Aj v tomto prípade je dôležité, aby bol syr ponorený v oleji úplne celý a nádoba dobre uzavretá. Po spotrebovaní syra nemusíte olivový olej vylievať, môžete ho ešte použiť do varenia.

Koľko vydrží

Samozrejme, ani naložená feta alebo balkánsky syr nevydrží bez zmeny chuti a kvality v chladničke niekoľko týždňov. Takto naložený syr sa odporúča skonzumovať do dvoch týždňov.

Vyskúšajte tieto dobroty so syrom feta a nezostane vám z neho doma ani kúsok





ANKETA: Uprednostňujete napríklad kvôli cene balkánsky syr pred fetou?

77,6%



22,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist