
Dobrá dospelácka párty sa okrem skvelého jedla nezaobíde bez alkoholických nápojov. V období letných horúčav však musíme byť pri ich konzumácii obozretní, pretože alkohol zaťažuje už teplom oslabený organizmus. Vtedy sú vynikajúcou voľbou alkoholické miešané nápoje. Sú slabšie ako samotné likéry a destiláty, pretože sa riedia ľadom, rôznymi nealkoholickými šťavami, sódou a podobne.
Prípravu rôznych miešaných drinkov majú barmani v malíčku, to však neznamená, že koktaily nemôžete pripravovať pre svojich hostí aj vy. Pre začiatok vám pomôže, ak budete okrem receptu na vybraný nápoj, dodržiavať tieto všeobecné barmanské pravidlá.
8 pravidiel pre domáceho barmana
1. Na prípravu nápojov používajte kvalitné ingrediencie - týka sa to všetkého, čo do drinku použijete. Ak budete pridávať aj čerstvé ovocie, zeleninu či rôzne bylinky (najčastejšie mäta, medovka), najlepšie bude v biokvalite. Citrusové ovocie sa zvyčajne používa aj s kôrou, tú musíte dôkladne umyť kefkou pod tečúcou vodou.
2. Základom je čistota, platí to pre všetky nádoby a pomôcky, ktoré budete pri príprave používať, ako aj pre poháre, v ktorých budete nápoje podávať.
3. Dodržiavajte správne dávkovanie, technologický postup a čas prípravy. Teplota všetkých pridaných ingrediencií by mala byť rovnaká.
4. Súčasťou mnohých miešaných nápojov je ľad, preto si ho nezabudnite nachystať dostatočné množstvo už deň vopred. Ľad vo forme triešte (nahrubo rozmixovaný ľad) alebo kociek sa do koktailov pridáva tesne pred podávaním, pokiaľ to recept neuvádza inak.
5. Do miešaných nápojov s vínom sa ľad nepridáva, tie sa len ochladzujú.
6. Väčšinu pripravených nápojov treba pred podávaním precediť. Ak nemáte nádobu na miešanie vybavenú sitkom (šejker), použite kvalitné kuchynské nerezové sitko vhodných rozmerov.
7. Každý drink má svoj odporúčaný spôsob podávania. Týka sa to aj vhodných pohárov, slamiek, miešadiel... Nezabudnite si vopred zabezpečiť ich dostatočné množstvo.
8. V receptoch na miešané nápoje sa zväčša používa objem ingrediencií v centilitroch (skratka cl). Pre úplnosť dodávame, že 1 cl = 10 ml.
Z čoho sú slávne koktaily

Keďže sa bavíme o alkoholických drinkoch, základnou a najdôležitejšou ingredienciou je kvalitný alkohol. Miešané nápoje môžete pripraviť prakticky z akéhokoľvek likéru alebo liehoviny. Pozrite sa, z čoho a ako sa pripravujú niektoré slávne miešané alkodrinky.
Mojito
Tento svieži a jednoduchý koktail z bieleho rumu pochádza z Kuby a obľuboval ho aj svetoznámy spisovateľ Ernest Hemingway. Nedomysliteľne patrí k letu aj v našich končinách. Do pohára vložte pár kúskov limetky a popučte ich, aby z nich vyšlo čo najviac šťavy. Pridajte 1 PL trstinového cukru a troška „rozbitú“ mätu, premiešajte. Pohár naplňte ľadovou triešťou, prilejte 3 cl bieleho rumu a potom doplna zalejte sódou. Môžete dozdobiť mätovými lístkami a plátkom limetky.
Bloody Mary
Názov Bloody Mary (Krvavá Mary) je spojovaný s kráľovnou Mary, ktorá v 16. storočí nechala popraviť mnoho protestantov. Nápoju, ktorého základom je vodka, sa pripisuje schopnosť zbaviť telo rannej „opice“, za to však ruku do ohňa nedávame :) Do vysokého pohára s ľadom nalejte 10 cl paradajkovej šťavy, 1 cl citrónovej šťavy, pridajte tabasco (prípadne aj čili), worcesterskú omáčku, soľ a korenie podľa chuti. Premiešajte a na záver pridajte 5 cl vodky. Hotový koktail môžete ozdobiť dlhšou stonkou zelera a kúskom citróna.
Cosmopolitan
Tento drink vďačí za svoju popularitu seriálu Sex v meste, kde si ho vychutnávala Carrie Bradshawová s priateľkami. Na prípravu Cosmopolitanu potrebujete 4 cl vodky, 1,5 cl likéru Triple sec, 3cl brusnicového džúsu a šťavu z polovice limetky. Všetky ingrediencie s ľadom vložte do šejkra, poriadne premiešajte a cez sitko nalejte do pohára. Ozdobiť môžete plátkom citróna.
Margarita
Koktail populárny hlavne v USA a Mexiku. Do šejkra dajte ¾ pohára ľadu, prilejte 5 cl tequily, 2 cl likéru Triple Sec a 2 cl limetkovej šťavy a dôkladne premiešajte. Okraj pohára navlhčite limetkovou šťavou a následne položte na tanierik so soľou, prebytočnú soľ otraste. Nápoj cez sitko nalejte do pohára.
Drinky spod Tatier
Skvelé alkoholické miešané nápoje si môžete pripraviť aj z rýdzo slovenského likéru Tatratea, ktorý sa vyrába v rôznych príchutiach a s rôznym obsahom alkoholu.Don’t stop the parTEA

Do pohára nalejte 4 cl Tatratea 52 % Originál, pridajte cider alebo radler pomelo - grep a na mesiačiky nakrájanú polovicu citróna. Na záver do pohára pridajte ľad, premiešajte a naozaj svieži drink je na svete.
PositiviTEA

Koktail s príjemným ovocným podtónom sa skladá zo 4 cl Tatratea 62 % Lesné ovocie a rovnakého množstva hroznového džúsu. Tento mix nakoniec stačí preliať červenou Vineou. Všetko spolu premiešajte v jednom pohári, pridajte ľad a užívajte si leto s drinkom v ruke.
Námorníkova žena

Na tento nápoj s kokosovým podtónom budete potrebovať 4 cl Tatratea 22 % Kokos, 4 cl smotany, 3 cl ananásového pyré, 1,5 cl mandľového sirupu a na záver 3 kvapky tabasca a ľad. Všetky ingrediencie spolu vymiešajte v mixéri, následne sceďte cez sitko a môžete podávať.
Sladké mámení

Foto: Karloff Distillery
Na jeho prípravu vám bude stačiť 4 cl Tatratea 37 % Ibištek a červený čaj, ku ktorému pridáte 4 cl jahodového džúsu, 1 dcl prosecca a rovnaké množstvo ružového vína. Všetko nalejte postupne do pohára, premiešajte, pridajte trochu ľadu a potom už len vychutnávajte.
Tento článok vznikol v spolupráci s Karloff Distillery.