Tekuté osvieženie:
Ako chutne dodržiavať pitný režim? Stavte na bylinkové limonády

Rastislav Krampl, šéfkuchár, 3. augusta 2022     3 minúty čítania

Limonády zaraďujeme síce medzi studené nápoje, ale správna voľba bylinkového čaju takisto dokáže schladiť telo a navodiť pocit osvieženia, aj keď ho pijeme horúci či teplý.



Foto: Shutterstock

Osviežujúca mäta


Najčastejšie sa na prípravu letných limonád používa mäta. Aj v studenom nápoji sa jej éterické oleje rýchlo uvoľňujú, stačí ju vložiť do vody a skombinovať s rôznymi druhmi ovocia či sirupov a citrusových štiav. Očarí nás mentolová chuť a prenikavá aróma, ktorá pôsobí ochladzujúco. Rôzne druhy tejto byliny pripomínajú aj chuť čokolády či cukrovej trstiny.



Mäta
Foto: Shutterstock


Upokojujúca medovka


Lístky medovky sa lúhujú rovnako rýchlo ako mätové, majú však jemnejšiu, upokojujúcu citrusovú vôňu aj chuť. Odporúčam ju kombinovať s bobuľovým ovocím alebo s melónom.



Medovka
Foto: Shutterstock


Kombinácie do sirupov a džemov

Bylinky si nájdu miesto aj na nevšedné ochutenie sirupov a džemov. Sú kombinácie ovocia s bylinkami, ktoré spolu výborne harmonizujú a prinášajú príjemnú zmenu.

čučoriedky – tymian
jahody – mäta
marhule - rozmarín
jahody – levanduľa
slivky – tozmarín


Pri príprave sirupov či džemov postupujeme podľa svojho obľúbeného receptu, len v poslednom kroku pridáme aj bylinky.


Liečivá materina dúška


Bylinka má sladkastú chuť a má mnoho liečivých účinkov. Jej silice, arómy a chuť sa uvoľňujú až pri zahriatí. Na prípravu limonády je preto lepšie, keď čerstvé lístky zalejeme malým množstvom horúcej, takmer vriacej vody a necháme 5 minút vylúhovať. Potom už len dolejeme studenou vodou a ochutíme drobným ovocím či sýteným hroznovým nápojom.



Materina dúška
Foto: Tatiana Plešová


Verbena na sirupy


Verbenu pripravujeme tiež najskôr tak, že ju zalejeme takmer vriacou vodou, potom lúhujeme, pretože uvoľňuje chuť aj aromatické látky pomalšie. Bylinky na drevnatej stonke však odporúčam použiť na výrobu sirupov. Vyskúšajte aj studenú fermentáciu, ktorá v byline zachová vysoké množstvo liečivých látok a aromatických silíc. Ako na to? Bylinky zalejeme studenou vodou a necháme prirodzene vykvasiť. Spravidla sa tento proces začne po 24 hodinách a trvá ďalšie dva dni. Následne tekutinu precedíme a za častého miešania v nej rozpustíme pridaný cukor a citrónovú šťavu.



Verbena
Foto: Shutterstock






ANKETA: Máte problém v lete dodržiavať pitný režim?

46,9%



53,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist