Tekuté ochucovadlo:
Čím môžete nahradiť sójovú omáčku a ako si vyrobiť vlastnú aj bez sóje

Veronika Lucáková, 22. marca 2024     2 minúty čítania

Či už sójovku práve nemáte v špajze, alebo sa jej chcete vyhnúť kvôli citlivosti na sóju, alternatívnych možností je niekoľko.



Foto: Shutterstock

Tamari omáčka

Je to japonská verzia sójovej omáčky, ktorá je obvykle bez pšenice a má jemnejšiu chuť. Kúpite ju v dobre zásobených supermarketoch alebo v špecializovaných potravinách s exotickými surovinami alebo cez internet.



Foto: Shutterstock

Kokosová amino omáčka

Táto omáčka je vyrobená z kokosovej šťavy a je vhodná pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť sóji. Na chuť je jemnejšia a o čosi menej výrazná.



Foto: Shutterstock

Rybacia omáčka

Môže byť dobrou alternatívou sójovej omáčky, ale treba si dávať pozor na obsah soli a prípadnú alergiu na ryby. Na trhu však nájdete už aj takzvané „no fisch sauce“, teda rybacie omáčky bez rýb.



Foto: Shutterstock

Worcesterská omáčka

S touto omáčkou máme pri varení celkom dosť skúseností, lebo ju pridávame do rôznych šalátov, dresingov či polievok. Ale určite nie je vhodná na namáčanie trebárs kúskov lososa alebo niektorých druhov suši. Tam vždy lepšie pochodíte s tradičnou „sójovkou“.



Foto: Shutterstock

Skúste aj domácu náhradu

Zmiešajte 1 hrnček hovädzieho bujónu, ¼ hrnčeka jemného jablkového octu, 1 lyžicu melasy, ½ lyžičky sušeného cesnaku, ¼ lyžičky mletého zázvoru. Všetko spolu priveďte do varu a na miernom ohni povarte, kým sa omáčka zredukuje. Prelejte ju do uzatváracej sklenenej fľaše a skladujte v chladničke.



ANKETA: Používate doma často sójovú omáčku?

55,8%



44,2%







Diskusia k článku






 



TOPlist