Foto: Shutterstock
Tamari omáčka
Je to japonská verzia sójovej omáčky, ktorá je obvykle bez pšenice a má jemnejšiu chuť. Kúpite ju v dobre zásobených supermarketoch alebo v špecializovaných potravinách s exotickými surovinami alebo cez internet.Foto: Shutterstock
Kokosová amino omáčka
Táto omáčka je vyrobená z kokosovej šťavy a je vhodná pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť sóji. Na chuť je jemnejšia a o čosi menej výrazná.Foto: Shutterstock
Rybacia omáčka
Môže byť dobrou alternatívou sójovej omáčky, ale treba si dávať pozor na obsah soli a prípadnú alergiu na ryby. Na trhu však nájdete už aj takzvané „no fisch sauce“, teda rybacie omáčky bez rýb.Foto: Shutterstock
Worcesterská omáčka
S touto omáčkou máme pri varení celkom dosť skúseností, lebo ju pridávame do rôznych šalátov, dresingov či polievok. Ale určite nie je vhodná na namáčanie trebárs kúskov lososa alebo niektorých druhov suši. Tam vždy lepšie pochodíte s tradičnou „sójovkou“.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku