Svetoznáma chuťovka z cícera:
Prečo je hummus dobrý a ako ho správne pripraviť

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 13. septembra 2022     2 minúty čítania

Hummus je tradičné jedlo z cícera, zo sezamu, z cesnaku a olivového oleja, ktoré sa stáročia pripravuje v oblastiach Stredného východu. Výborne chutí s pečivom, ale aj ako dip, do ktorého namáčame chrumkavú zeleninu.



Foto: Shutterstock

Dnes je hummus populárny po celom svete a pochutnáte si na množstve jeho variácií. Najobľúbenejšia je však jeho pôvodná receptúra, ktorá vraj pochádza ešte spred dvoch storočí z libanonského Damašku. Všetky suroviny na prípravu tejto špeciality máme zvyčajne uložené v špajze, jedinou zložkou, ktorú budeme musieť kúpiť v obchode so zdravými potravinami či pre vegetariánov, je sezamová pasta tahini.

Prečo je hummus zdravý

  • Je bohatý na vlákninu, ktorá harmonizuje trávenie
  • Doplní telu proteíny a vápnik pre silné kosti a svaly
  • Dodá magnézium aj vitamíny skupiny B pre pevné nervy
  • Patrí medzi najvýživnejšie strukovinové jedlá

  • Gurmánske príchute


    Variácie hummusu nepoznajú hranice. A tak môžeme k základným surovinám pridať nakladané sušené paradajky, slnečnicové či tekvicové semienka, píniové oriešky, ale aj upečenú tekvicu či uvarený hrášok. Hummus dochutia aj rôzne čerstvé bylinky, ako je pažítka, bazalka, petržlenová vňať či tymian. Nasladko ho pripravíme bez cesnaku a soli len s arašidovým maslom, medom, môžeme primiešať aj kakao či mletú škoricu a štipku muškátového orieška.

    A ako si tradičný hummus pripraviť?
    Recept nájdete TU:








    ANKETA: Už ste niekedy ochutnali hummus?

    79,3%



    20,7%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist