Foto: Shutterstock
Dnes je hummus populárny po celom svete a pochutnáte si na množstve jeho variácií. Najobľúbenejšia je však jeho pôvodná receptúra, ktorá vraj pochádza ešte spred dvoch storočí z libanonského Damašku. Všetky suroviny na prípravu tejto špeciality máme zvyčajne uložené v špajze, jedinou zložkou, ktorú budeme musieť kúpiť v obchode so zdravými potravinami či pre vegetariánov, je sezamová pasta tahini.
Prečo je hummus zdravý
Je bohatý na vlákninu, ktorá harmonizuje trávenie
Doplní telu proteíny a vápnik pre silné kosti a svaly
Dodá magnézium aj vitamíny skupiny B pre pevné nervy
Patrí medzi najvýživnejšie strukovinové jedlá
Gurmánske príchute
Variácie hummusu nepoznajú hranice. A tak môžeme k základným surovinám pridať nakladané sušené paradajky, slnečnicové či tekvicové semienka, píniové oriešky, ale aj upečenú tekvicu či uvarený hrášok. Hummus dochutia aj rôzne čerstvé bylinky, ako je pažítka, bazalka, petržlenová vňať či tymian. Nasladko ho pripravíme bez cesnaku a soli len s arašidovým maslom, medom, môžeme primiešať aj kakao či mletú škoricu a štipku muškátového orieška.
Diskusia k článku