Minulý týždeň nám naša varecháčka Slávka, alias Archaa v 1. dieli svojho rozprávania o tureckej kuchni priblížila tradičné turecké nápoje, prezradila tiež, čo Turci zvyknú jesť na raňajky, obed a večeru a pár zaujímavých informácii o tureckom chlebe. Dnes nám porozpráva hlavne o tureckých sladkostiach a fast foode.
Hlavné jedlá sú bohaté na zeleninu
Turci v hlavných chodoch uprednostňujú zeleninové jedlá, ktoré kombinujú s mäsom, ako napríklad Musakka,
Foto: Archaa Musakka
alebo plnia – podobne ako aj my – papriku, cukinu, paradajky či baklažán (Dolma),
Foto: Archaa Dolma
ale aj rôzne strukovinové jedlá. Tu je najznámejšou Kuru Fasulye – biela fazuľa i Yeşil Fasulye – zelená fazuľka, či Bamya (okra).
Foto: Archaa Yeşil Fasulye
Najobľúbenejším jedlom z cestovín sú Mantı, čo sú v podstate také miniatúrne ravioli plnené mäsom, podávané v ochutenom jogurte, poliate omáčkou, ktorú si sami zvolia. Niekde je to maslo spražené s paprikou a sušenou mätou, inde napríklad paradajková omáčka s feferónkami.
Foto: Archaa Manti
Z mäsových jedál radi pripravujú pečené jahňacie mäso Çoban Kavurma,
Foto: Archaa Çoban Kavurma
alebo aj rôzne köfte (Içli Köfte – bulgurové – plnené mletým mäsom, varia sa buď vo vode alebo vyprážajú klasicky na oleji, Izmir Köfte – mäsové, prekladané zemiakmi a dusené v rúre).
Foto: Archaa Içli Köfte
Z hlavných jedál na stole nájdete vždy minimálne dva druhy pričom jedno zeleninové a jedno v kombinácii s mäsom, či samotné mäsové.
Ďalšie prílohy
Okrem spomínaného chleba býva k jedlám podávaný aj Pilav (ryža), alebo ryža s orzom (orzo – naša tzv. slovenská ryža), niekedy aj hranolčeky.
Foto: Archaa Pilav
Çacık je veľmi obľúbený a pripravuje sa z jogurtu, čerstvých uhoriek, cesnaku a soli. Hustejší je čisto z jogurtu, riedky pripravujú Turci s pridaním vody a získa polievkovú konzistenciu.
Foto: Archaa Çacik
Rozprávkové cukrovinky, dezerty a sladkosti
Tie sú neodmysliteľnou súčasťou tureckej kuchyne. Sú skvelé nielen ako chod po hlavnom jedle, ale aj ako chuťovka len tak k čaju, či keď pri dverách zazvoní návšteva. Mnohé sladkosti hýria farbami, na ktorých idete oči nechať a len veľmi ťažko im dokážete odolať. Takými sú aj krásne a sladučké Lokum, ktoré majú tisícročnú tradíciu a boli obľúbenými cukrovinkami žien háremov. Celá táto lákajúca nádhera obsahuje priveľké množstvá cukru, či cukrového sirupu, preto ak si strážite každý gram svojej váhy, musíte si v tomto prípade dávať veľký pozor.
Foto: Archaa Lokum
V minulosti plnili niektoré dezerty dôležitú spoločenskú funkciu, ako napríklad Halva (Helva) sa pripravovala pri príležitosti osláv narodenia dieťaťa, či pri úmrtí člena rodiny alebo pri presťahovaní sa do nového domu... skrátka pri významných rodinných udalostiach. Dnes sa s týmto zvykom stretnete už len ozaj výnimočne. Nič sa však nemení na fakte, že sa Turci sladkosťami môžu hrdo popýšiť. Staré turecké príslovie vraví: „Jedz sladko a hovor sladko.“
Şeker Bayramı (Cukrový sviatok) prichádza po skončení posvätného mesiaca Ramadán a vtedy sa nielen rozdávajú deťom sladkosti, ale pripravujú sa aj rôzne druhy sladkostí a dezertov.
Celkovo sa turecké dezerty a sladkosti dajú rozdeliť do troch skupín:
1. Ovocné a zeleninové
Ako napríklad figové alebo marhuľové dezerty, ktoré sa zvyknú poliať smotanovou polevou. Zo zeleninových dezertov je najrozšírenejší dezert z tekvice Kabak Tatlısı, ktorý sa pripravuje udusením tekvice na masle s cukrom a pred podávaním sa posýpa orechmi či kokosom.
Foto: Archaa Kabak Tatlisi (dyňová dobrota)
2. Mliečne
Sem patria rôzne vychladené pudingy, ako Keşkül alebo veľmi známy Fırın Sütlaç (Ryžový puding).
Foto: Archaa Fırın Sütlaç (ryžový puding)
3. Z cesta
Z týchto dezertov je svetu najznámejšia Baklava. Tiež Fıstıklı Sarma alebo Künefe, ktorý sa pripravuje zo špeciálneho nakrájaného cesta, ktoré sa upečie a poleje hojným množstvom sirupu.
Foto: Archaa Fıstıklı Sarma
Şekerpare (sladké mince), čo sú malé sladké koláčiky, Revani – krupicový koláč, či Yoğurt Tatlısı koláč z jogurtu poliaty cukrovým sirupom.
Foto: Archaa Şekerpare (sladké mince)
Foto: Archaa Yoğurt Tatlısı (koláč z jogurtu)
Dali by ste si sušienku?
Kurabiye sú vlastne malé slané koláčiky – sušienky posypané sezamom. Ak ich okúsite, nebudete vedieť, kedy s nimi prestať. Doslova návykové!
Foto: Archaa Kurabiye (slané koláčiky)
Fast food a stravovanie
Foto: Archaa Turecký pouličný stánok s Döner Kebabom
V Turecku by ste zaručene mali ochutnať pár jedál, ktoré stoja za to, tu ich je niekoľko, ktoré vám odporúčam:
1. Döner Kebab
Foto: Archaa Döner Kebab
Sú odrezky grilovanej baraniny podávané s maslovou ryžou a v mnohých tureckých reštauráciách sa servíruje práve takto. Jeho súrodenec – rýchla verzia na „to go“ sa vkladá do kebabového chleba s rôznou čerstvou zeleninou a jogurtovým dressingom.
2. Adana Kebab
Foto: Archaa Adana Kebab
Je obrovskou špecialitou pochádzajúcou z tureckého mesta Adana. Sú to grilované špízy s mletým, veľmi pikantne okoreneným jahňacím mäsom, ktoré sa podáva s feferónkami, petržlenom, listovým šalátom, cibuľou, pokvapkané citrónovou šťavou a stočené v teplom čerstvom chlebe alebo naservírované na tanieri. To záleží od toho kde a ako si ho objednáte.
3. Lahmacun
Foto: Archaa Lahmacun
Nazývajú aj tureckou pizzou. Je to tenké kysnuté cesto potreté pikantným ragú z mletého mäsa. Podáva sa s čerstvým petržlenom, kúskami cibule a citrónu, ktorým sa celý Lahmacun pokvapká až na tanieri. Veľmi dobré!
4. Kokoreç
Foto: Archaa Kokoreç
Turecká delikatesa pozostávajúca z grilovaných, najemno narezaných kúskov jahňacích žalúdkov, preto je len pre tie silné žalúdky, ktorým vnútornosti problém jesť nerobí. Kokoreç je v Turecku veľmi známy a obľúbený. Predáva sa všade v pouličných Imbisoch či už v chlebe alebo ako hlavné jedlo na tanieri s prílohou a zeleninovou oblohou.
Foto: Archaa Kokoreç na tanieri
5. Çöp Şiş a Köfte
Foto: Archaa Çöp Şiş a Köfte
Çöp Şiş je pár kúskov jahňacieho mäsa napichaného na ihle a následne ugrilovaného. Podáva sa s grilovanou zeleninou, čerstvým zeleninovým šalátom a chlebom takisto ako Köfte, čo sú vlastne, silne okorenené, grilované mäsové fašírky. Typickými koreninami pre Köfte sú oregano, rímska rasca (cumin), mletá červená paprika, škorica či mletý klinček.
6. Kuşbaşılı Pide
Foto: Archaa Kuşbaşılı Pide
Je dlhé (minimálne 20 cm) kysnuté cesto plnené jahňacím mäsom najemno nakrájaným alebo mletým, väčšinou uzavreté, v tvare lodičky široké cca 10 cm.
Foto: Archaa Kuşbaşılı Pide
Vybrať si však môžete aj z iných druhov pide ako Peynirli Pide (s kozím syrom), Ispanaklı Pide (so špenátom), Suçuklu Pide (s pikantnou klobásou nazývanou Suçuk), Yumurtali Pide (s vajcom) atď.
7. Kumpir
Foto: Archaa Kumpir
Zemiak pečený v peci pri 300 stupňoch. Jeho upečené vnútro sa vydlabe tak, aby ostala pečená šupka, ktorá sa naplní hotovým vydlabaným vnútrom, z ktorého sa urobí pyré a vymieša sa s maslom a syrom. Nakoniec sa obloží rôznou oblohou, omáčkami či dressingom podľa chuti.
8. Börek
Foto: Archaa Börek
Akási mäsová, syrová, zemiaková či špenátová štrúdľa zo špeciálneho lístkového cesta nazývaného Yufka či Filo. Nečudo, že je börek taký obľúbený, je to neskutočná dobrota a chutí výborne aj na druhý deň.
Takzvaný Cigarabörek je börek z rovnakého cesta, ktoré je upravené na menšie trojuholníčky. Plní sa mäsovou alebo syrovou plnkou, rozdiel je akurát v tvare, ktorá nápadne pripomína cigaru, pretože po naplnení sa cesto stočí do malého šúľočka a vypraží na oleji.
Foto: Archaa Cigarabörek
Su Boregi alebo vodový börek, je istá turecká forma nákypu, kde sa cestá ukladajú v pekáči na seba, naplnia plnkou, zalejú jogurtovou zálievkou a nechajú zapiecť. Jeho rýchlejšia verzia sa dá pripraviť aj na panvici.
Foto: Archaa Rýchly Börek
9. Simit a Açma
Foto: Archaa Simit
Simit si v Turecku môžete kúpiť predovšetkým na pláži, od pouličných či plážových predavačov, ale samozrejme aj v stánkoch s občerstvením, či v obchode s čerstvým pečivom. Ide o okrúhle kysnuté pečivo s kopou sezamových semiačok na chrumkavej kôrke. Veľmi dôležitým poznávacím znakom je puknutá kôrka, z ktorej vykúka mäkučké cesto ako pavučinka. Najlepšie chutí s maslom, kozím syrom zapíjaný čiernym čajom, či ayranom. Taktiež okrúhle pečivo z kysnutého cesta, ale sladkého, volajú Açma a tú si môžete kúpiť či už s náplňou syrovou alebo čistú. Napriek svojej sladkastej chuti je vhodná k rôznym jedlám alebo len tak samotná zapíjaná podobne ako simit čajom, či ayranom.
Foto: Archaa Açma
10. Lokma
Foto: Archaa Lokma
Znamená niečo ako jednohubka. Ide o malé kysnuté vyprážané guľôčky (šišky) nasiaknuté cukrovo alebo medovo-škoricovým sirupom. Predávajú ju takisto skoro všade.
11. Gözleme
Foto: Archaa Gözleme
Sú tenké, syrom, špenátom, mäsom, či zemiakmi plnené yufka chleby, ktoré sa pripravujú najčastejšie v domácnostiach, preto sa s pravými gözleme stretnete najskôr na ceste autom, kde ich na mnohých miestach pri ceste pečú vidiecke ženy.
Foto: Archaa Žena pripravujúca Gözleme
Ak zastavíte, ponúknu vám vždy aj miesto, kde ich spokojne môžete zjesť a samozrejme čerstvý čierny turecký čaj či ayran. Kúpiť si ich však môžete aj v bežných imbisoch.
Čo je Ayran?
Foto: Archaa Ayran – nápoj podobný nášmu kefíru
Veľmi chutný nápoj na jogurtovej báze, podobný nášmu kefíru, ktorý nielenže v letných horúcich dňoch osvieži, ale aj načas celkom zasýti. V Turecku je naozaj najobľúbenejším nápojom. Pripravuje sa z jogurtu a vody v pomere 2:1 alebo 1:1 s trochou soli, ale v obchodoch si ho môžete kúpiť všade v 200, 500 či dokonca aj 1000 ml baleniach.
Zmrzlina z kozieho mlieka
Foto: Archaa Čokoládová zmrzlina z kozieho mlieka
Tu záleží na každom osobitne, pretože ja som bola tureckou zmrzlinou fascinovaná. Aj keď nie úplne chuťou (mám radšej ovocné, svieže a nie príliš smotanové zmrzliny), skôr jej konzistenciou, ktorá pripomína žuvačku. Áno, doslova máte pocit, že idete jesť žuvačku, ale predsa prejdete zmrzlinou zubami ľahučko. Je vyrábaná z čistého kozieho mlieka a vybrať si môžete z príchutí ako je vanilková, čokoládová alebo karamelová. Niekde vraj vyrábajú aj jahodovú, no ja som sa s ňou ešte nestretla. Rozhodne je to však iná chuť, ako sme zvyknutí a preto stojí za vyskúšanie. Navyše zmrzlinári sú tak zábavní – ako malí kúzelníci, určite vás svojím vystrájaním so zmrzlinou dostanú.
Foto: Archaa Zmrzlinári – kúzelníci so zmrzlinou
Turci milujú pikniky a grilovačky
Tie sú veľmi dôležitou súčasťou ich kultúry. Možností kam na piknik či grilovanie je neúrekom. Okrem toho, že každý byt s balkónom má svoj vlastný gril, pretože v Turecku je balkónové grilovanie povolené (vo vlastnej záhrade tak či tak), ponúka Turecko nekonečne veľa voľných priestranstiev v prírode práve na takéto piknikovanie, ktoré sa usporadúva vždy v spoločnosti väčšieho počtu členov celej rodiny. Je to aj zároveň príležitosť stráviť spoločné chvíle a stretnúť sa spolu po dlhom čase. Takisto svadby, či iné rodinné a náboženské udalosti sú dôvodom na prípravu tých najlepších a najchutnejších jedál.
A tak Afiyet Olsun (Dobrú chuť) !!!
* * *
Turecké recepty nájdete aj v rubrike Turecká kuchyňa na Vareche: Turecká kuchyňa - recepty
Slávka, alias Archaa. velmi ocnujem tvoju pracu, ktoru si vlozila do spracovania tohto clanku a tvojich domacich receptov. Vyzeraju lakavo. Velmi hodnotim, ze recepty ak ich nenajdeme u teba alebo Nazarbuncok pretoze si ich ponechala v originalnych nazvoch najdeme a lahko pripravime z webky.
Chute Turecka pre mna su nezabudnutelne.
Dufam, ze aj moje skusenosti co zbieram svetom raz budu ocenene v mojej domacnosti, ktora bude takto velmi pestra vdaka tejto svetovej kostovke.
Osobne dakujem a zelam vsetkym dalsim, ktori clanky pripravuju vela trpezlivosti, pretoze nie je lahke vlozit skusenosti do maleho clanku.
moja úcta..vdaka..pochvala..tie krásne fotky budú ma sprevádzať do rána..už mi chýba len vôňa a chuť..šikovnosť ľudská=pochválená budˇ...!!
Tiez som mala moznost chutnat originalne jedla. Tazko vyberat najlepsi, ale pri cestovani si doprajem vsade Döner pokial ho maju so sladkym sauce a makkym osuchom, dost vieryhodne ho dnes vedia urobit. Ich morske jedla, fantasticka zelenina ktora sa cestou dalej na zapad uz chutove nenajde!
Gratulujem k vybornemu spracovaniu sirokeho sortimentu.
Neodolam a hoci sa tu kritizuje slovo MNAM, jednoducho musim!
s jednoduchostou sa mozeme vratit k akemukovlvek jedlu, ktore si tu alebo v blogoch predstavila.
Ich chut je ozaj bajecna, osobne som ich nejedla v tvojej krajine ale priatelky, ktore tu pouzivaju suroviny dovazane a su aj skusenymi mamickami a varia ich denne doma nam to dokazali naservirovat zrejme velmi vieryhodne lebo chutilo!
V minulosti sme mavali mesacne stretnutia vzdy u niekoho ineho v dome a bola nas poriadna hrbka a tak sme sa nielenze priucili ich tajomstvu, ale kazda z nas zase mohla na oplatku pohostit celu skupinku svojimi kuzlami. Je to sposob, ktori sme udrziavali roky, pokial sa nezacali diat neodolatelne zmeny a skupina zacala chradnut.
Ja mam velmi rada navstevy tychto specialnych obchodikov, kde dostat koreniny a suroviny, ktore vonaju prave tym zazracnym a dovtedy nepoznanym. Nastastie zo susedov ci kamaratov sa vzdy najde niekto kto sa vyzna a poradi ak nestaci video, alebo recept
z webu.
Chvalim ta za pracu, ktoru si odviedla a dakujem za prijemne stravene chvile pri citani, kedze som si chut jednotlivych dobrot mohla pripomenut ozaj nazivo.
A troska zavidim (?!) more, predsa len tie dobroty z neho chutia u vas troska inac ako u nas, kedze sme daleko. = Pozdravujem ta.
Mohla by si vydať aj knihu o tureckej kuchyni z pohľadu Slovenky, tak pútavo píšeš (ako detektívku:-)) ), kde sa človek netrasie od strachu, ale od predstavy úžasnej chuti!!!
velmi nam chutia tieto jedla!! :-)