1. Biela lúpaná ryža
Foto: Shutterstock
Tradičná biela lúpaná ryža u nás boduje na prvom mieste Po vymlátení a zbavení šupiek zrná prechádzajú procesom bielenia, ktoré ich však pripraví aj o dôležité živiny - minerály, vitamíny, bielkoviny a vlákninu. Biela ryža obsahuje navyše vysoký podiel škrobov, má vysoký glykemický index. Čím je glykemický index potraviny vyšší, tým rýchlejšie stúpa aj hladina cukru v krvi. Následne sa v tele vylúči aj väčšie množstvo inzulínu, ktorý spôsobí hlbší pokles hladiny cukru v krvi. Ako výsledok opäť pocítite hlad a potrebu znova sa najesť.
Zatiaľ čo guľatozrnná ryža je vláčnejšia a lepkavejšia, dlhozrnná ostáva po uvarení sypká a tvrdšia. Biela ryža sa hodí na varenie pokrmov pre najmenších. Chutí ako príloha k mäsu, zelenine aj v pokrmoch nasladko v podobne nákypu alebo kaše. Varí sa 18 minút pod pokrievkou, v pomere 1 diel ryže a 2 diely vody.
Diskusia k článku