
Marina Laduda nám TV Varecha upiekla typický americký jablkový koláč apple pie.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha
Narodila sa v Kalifornii, pôvodom je Slovenka a teraz žije v Prahe. Skladateľka a speváčka so špecifickým prejavom Marina Laduda počas štúdia vynikala v umení a zúčastnila sa na oboch najväčších speváckych súťažiach na Slovensku a v Čechách.
Najprv tradičná otázka, ktorú dávame každému: Aký je váš vzťah k jedlu a k vareniu?
Môj vzťah k jedlu je komplikovaný. Keďže moji rodičia nevarili, bola som nútená vymýšľať obedy a večere pre seba a pre brata už odmalička. Cez letné prázdniny, keď sme boli s otcom na Slovensku, som sa učila variť podľa internetu. Začínala som so špagetami a s vajíčkami. Aj keď na toto obdobie života nerada spomínam, vážim si, čo ma naučilo. V posledných rokoch rada vypekám, našla som v tom príjemnú terapiu. Takže kamaráti priberajú z mojich nočných pečení.
Veľa ste sa sťahovali. Ktorá kuchyňa je vám najbližšia?
Keďže som vyrastala striedavo v USA a na Slovensku a veľa sa sťahovala, nemám jeden typ obľúbeného jedla, ale skôr konkrétne chute. Som milovníčkou polievok. Milujem napríklad boršč, ktorý som vždy varila otcovi na Vianoce. Zbožňujem platanos fritos – vysmážané banány, ale aj morské plody. Napríklad kraby na masle.
Ktoré jedlá najradšej varíte a ktoré najradšej pečiete?
Pred dvoma rokmi som dostala ako darček ryžovar, ktorý mi zmenil a zlepšil stravovanie. Varím v ňom nielen ryžu, ale aj kokosové karí, chilli con carne, pomaly varené citrónové kuracie prsia. Viac ako variť ma baví piecť. V poslednom čase pečiem aj mrkvu a k nej mätovo–tahinovú polevu s lieskovými orieškami.
V TV Varecha ste nám upiekli typický americký apple pie. Pečiete ho často? Ak áno, kedy a pri akej príležitosti?
Apple pie pečiem pre svojich blízkych na narodeniny, na sviatok Thanksgiving a občas na Vianoce. Alebo len tak, vtedy experimentujem s chuťami. Už som robila zopár variácií – dánsky apple pie s mrveničkou, apple pie s čedarom pre tých, ktorí nemajú radi sladké, čerešňový pie, chai latte pie. Najradšej som ho piekla pre otca, ktorý ho miloval.
Ako vyzerá váš jedálny lístok? Musíte si strážiť figúru?
Pred rokom mi ochorel a zomrel otec. V tom čase som prežila najtemnejšiu depresiu v živote. Rozhodil sa mi stravovací režim a trpela som anorexiou. Prestala som mať pocit hladu, stále som bola unavená a migrény mi neumožňovali žiť normálny život. Tak som sa rozhodla niečo s tým spraviť. V Prahe som si našla trénerku, ktorá ma motivuje zdravo sa stravovať a cvičiť. Počítam si príjem bielkovín, sacharidov a celkovo kalórií.
Ste speváčkou a skladateľ kou. Pomáha vám vaša tvorba prekonať negatívne životné skúsenosti?
Moja tvorba, a najmä vystúpenia sú moja terapia a adrenalín zároveň. Snažím sa, aby ten, kto počúva moju hudbu, sa v textoch mohol nájsť. Pri každej skladbe sa zameriavam na iný koncept alebo pointu. Napríklad v nasledujúcej skladbe, ktorú vydám v novom roku, rozoberám tému neopätovanej lásky, ktorú som prežila v poslednom čase.
Aké projekty aktuálne pripravujete? Na čo sa najviac tešíte?
Hudba a koncerty sú jediná vec, o ktorej som presvedčená, že chcem v mojom živote robiť, respektíve dosiahnuť. V roku 2022 mám v pláne okrem nového singla a klipu vydať nový album. Už mám zopár skladieb, hudobný smer aj nápad na vizuálny koncept. Bude to temnejšie a umeleckejšie. Teším sa najmä na to, čo povedia moji fanúšikovia a dúfam, že im moju hudbu budem môcť naživo odprezentovať.
Diskusia k článku