Speváčka LeRa:
Najradšej varím systémom – čo chladnička dá

Nora Krchňáková, TV Varecha, 2. januára 2022     6 minút čítania

Každé jedlo, ktoré navarí je vraj jedinečné a neopakovateľné. Pripravuje ho podľa aktuálnych zásob a takéto varenie ju aj najviac baví.



LeRa nám v TV Varecha uvarila fantastickú rusínsku máčanku, ktorá nechýbala na jej sviatočnom stole.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


LeRa označujú za rockový zázrak zo Slovenska a prirovnávajú ju k Bonnie Tyler či Doro Pesch. A možno sa takou hviezdou aj stane, pretože s novým albumom sa chystá dobyť Európu. Speváčka LeRa má charakteristický nástojčivý „chrapľák“ a rusínsky pôvod.

Vieme, že máte rusínsky pôvod. Odkiaľ presne pochádzate a ako vyzerá rusínska kuchyňa?

Narodila som sa v rusnáckej dedinke Ruská Poruba priamo doma za asistencie miestnej pôrodnej babice, pretože kvôli tuhej zime a obrovským snehovým závejom nestihla k mojej mame prísť sanitka. Takže som rusnáckou alebo rusínskou kultúrou, ale aj temperamentom veľmi poznačená už od narodenia. K tradičným rusnáckym jedlám patria tiež tatarčané pirohy alebo pečené pirohy plnené tvarohom, holúbky. Z vianočných jedál aj bobáľky, ktoré jeme ako dezert.

Kedy a ako ste sa naučili variť? Ste samouk, či ste sa učili variť v rodine?

Som v kuchyni skôr samouk, ktorý rád a často experimentuje. Moja mama varí vyslovene tradične a ja, naopak, vždy skúšam niečo nové, hrám sa s koreninami, chuťami, kombináciami. Rada ochutnávam nové a nepoznané a dávam prednosť originalite. Každé moje jedlo je jedinečné a neopakovateľné. Najradšej varím podľa systému – čo chladnička dá. Jednoducho kreujem podľa zásob a takéto varenie ma aj najviac baví.

Máte pri vašom pracovnom nasadení čas variť?

Varím väčšinou rýchlo, funkčne a tak, aby mi žiadne jedlo nezabralo príliš veľa času. Viem upiecť aj skvelý kváskový chlieb, aj pripraviť rôzne náročnejšie jedlá, ale nie som typ ženy, ktorá je ochotná stráviť pol dňa v kuchyni. To si radšej komplikovanejšie jedlá vychutnám v reštaurácii. Keď však varím, varím s nadšením, radosťou a snažím sa, aby mojej rodine alebo hosťom chutilo.

Čo najradšej varíte a čo najradšej jete? Máte nejaké vyslovene obľúbené jedlá?

Mám rada polievky, a tie aj dobre varím. Väčšinou varím zdravé a ľahké jedlá, pretože nemám veľmi rada, ak po jedle už človek nevládze normálne existovať a len fučí na gauči. Ale zase maminým pirohom neviem odolať. Rada jem a pripravujem rôzne cestoviny, rizotá, zapekané jedlá, zeleninové špeciality. Zo sladkých preferujem rôzne mixované krémy alebo štýl nepečených smotanovo–banánových dezertov či tiramisu. Keď príde nečakaná návšteva, vždy mám v zásobe lístkové cesto a do 20 minút mám originálnu pochúťku, či už naslano, alebo nasladko.

Viem o vás, že ste vegetariánka. Prečo ste sa rozhodli stravovať týmto spôsobom?

Mäso nejem už vyše 12 rokov a najprv to bolo z etických dôvodov. Mám veľmi rada zvieratá, spolupracujem s rôznymi organizáciami na záchranu zvierat a som v tomto smere aktívna. Samozrejme, nechcela som, aby som týmto rozhodnutím nejako trpela, prípadne ohrozila svoje zdravie nedostatkom nejakých živín, a tak som sa začala o stravu a výživu zaujímať. Časom som dospela k poznaniu, že my ľudia nie sme tak úplne všežravci, ale skôr plodožravci. V tomto názore ma utvrdzuje aj to, že odkedy nejem mäso, moje zdravie, ale aj vitalita a energia sa nesmierne zlepšili.

Nedávno vám vyšiel nový album, ktorý je vraj úspešný aj za hranicami Slovenska.

Myslím si, že som albumom „Bird‘s Eye View“ vyplnila dieru na našom trhu, keďže som jedna z mála žien, ktorá sa venuje rockovej hudbe. Snažím sa tento žáner robiť moderne a s aktuálnym zvukom. Pomaly sa mi začína dariť aj za hranicami našej krajiny, moje pesničky sa už aj hrávajú v rádiách v Nemecku či Rakúsku. Je to ťažká a dlhá cesta, zvlášť teraz, keď nemôžeme normálne žiť a koncertovať. Práve živé hrania a festivaly sú mojou najsilnejšou stránkou a veľmi mi chýba tá energia a kontakt s publikom.

Na čo sa najviac tešíte v novom roku? Aké ďalšie projekty pripravujete?

Teraz sa sústreďujem najmä na moje nahrávacie štúdio v centre Bratislavy. Pracujem stále aj na svojej hudbe, aktuálne pripravujem ďalšie videoklipy na single z môjho albumu. Myslím, že rok 2022 bude pre mňa zásadný. Mám takú inšpiráciu z múdrej knihy – nepreviňuj sa slovom – a to by som rada zaviedla do svojho života. Nesúdiť, nedať sa strhnúť negatívami iných ľudí, nehovoriť o nikom nič nepekné. Viac čítať múdre knihy, modliť sa a starať sa o svoj duchovný rozvoj. V láskavosti a s pochopením. A to prajem aj čitateľom. Nech je rok 2022 plný harmónie a krásna. A zdravia. To je najdôležitejšie.

Pozrite si videorecept, ktorý LeRa nakrútila v TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku

zahra
pochadzam z Humenneho, poznam LeRU aj macanku.






 



TOPlist