Pokúsim sa preto o malú slepačiu rehabilitáciu. Bude nám stačiť polovička žltučkej sliepky. Najlepšie z domáceho chovu. Sliepku starostlivo očistíme, umyjeme a varíme ju dve hodiny vo vode pri nižšej teplote. Z povrchu polievky zberáme „bielkoviny“ a var kontrolujeme. Keď je mäsko mäkučké, sliepku vyberieme a necháme ju vychladnúť. Slepačie prsia potom nadrobno nasekáme, k mäsu pridáme lyžicu masti, v mlieku namočenú kaizerku, tri vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru, trochu soli a čierneho korenia. Hydinovú masu dobre premiešame a vytvarujeme z nej utešené malé knedličky. Pár minút ich povaríme v časti vývaru a z hrnca ich vyberieme. Zostatok polievky zahustíme bielou zápražkou do formy hustej omáčky. Slepačie miniknedličky potom omáčkou podlejeme a vrch tejto dobroty ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
Bude to zmena, bude to diétne a bude to chutiť všetkým. Vašim vnúčatám, ich rodičom aj starým rodičom. Tí mladí sa uspokoja s citrónovou limonádou, nuž a tí starší s pohárom mladej leánky z tohto veľmi dobrého ročníka 2017. Príďte ju okoštovať i k nám. Práve sme ju fľašovali...
Zabezpečiť "výživu obyvateľstva" - povedané slovníkom spred 25-50 rokov....
Dnes by sme si taku sliepku museli vycvarovat len chyba carovny prutik. Ja mozem tak kupit akesi kura a nikdy sa nedozviem odkial pochadza,. kto a ako ho krmil - cim?
ved pise, ze sa zahustuje ako omacka. Je to ako dve jedla z jedneho hrnca. Moja babka tiez pouzila zeleninu
a obrate mäso, zahustene zemlou, vajickom a bylinkami na pecenu rolku. Prosto vyuzit vsetky suroviny.