Fedor Malík:
Silvestrovské pečivo

Fedor Malík, 31. decembra 2021     3 minúty čítania

V takmer desaťtisícovej Modre, ak sa nemýlim, nežije ani jeden Silvester, Silvo. U nás je to vzácne krstné meno. Zdalo by sa, že oslavovať sa nebude.



Nie je to však pravda. Silvestra oslávime aj my, kráľovskí a kráľovanskí Modrania. Napokon, veď je koniec roka, aj keď nie bohvieakého, nie žičlivého. Rok 2021 bol druhým covidovým a ten nasledujúci, dvetisíc dvadsiaty druhý rok, bude hádam už lepší. Uvidíme...

Vianoce sme ako–tak prežili a načim sa pripraviť na silvestrovský piatok a novoročnú sobotu. Na stole musí byť slušná ponuka pochúťok. Kusisko údeného či pečená kačica, to nie je „pochúťka“. To je, s prepáčením, „žranica“. Pochúťkou je pre mňa čosi „drobné“, chrumkavé, slané či sladké. (Aj český výraz „cukroví“ tento pojem do istej miery vystihuje.) Napríklad: makové či orechové bratislavské rožteky, čatajské praclíky, slané tyčinky z lístkového cesta, kokosovo–kakaové sušienky, vanilkové hviezdičky, marokanky, skalické zázvorníky, maslové venčeky, datľové pyšteky, perníky...

Apropo, perníky. Modranské perníky. Naše mesto patrilo pred dvoma storočiami k pernikárskym baštám. Pernikárstvo bolo vzácnym a výnosným remeslom. Recept bol jednoduchý: hladká múka, práškový cukor, tuk, vajcia, kypriaci prášok a škorica. Vypekalo sa v každom druhom dome a prešporskí páni si nevedeli modranské perníky vynachváliť. Naši umní vinohradníci ponúkali totiž k perníkom aj svoje vynikajúce muškátové vína. Muškát Ottonel aj Muškát žltý.

Sláva modranských perníkov však za niekoľko desaťročí vyprchala. Perníky sa v Modre dnes už takmer nepečú. Škoda, pretože vábne modranské aromatické moky sú v dostatočnej ponuke. Perník s tramínom, devínom, s pálavou, iršajom, moravským muškátom, to je pohoda, to je príklad skvelého gastrosobáša...

Koncom roka napečiem dva–tri plechy perníkov podľa starého receptu Vilmy Žákovej. Budem ich chrumkať a zapíjať polosladkým Tramínom červeným 2020 Mirka Duda z vinice kraľovanských Trávnikov. Bude to slasť a nebude to azda zlý štart do nastávajúceho kalendárneho roka...



Diskusia k článku

chorvatka
Musim povedat, ze pred cetbou vasich kulinarnych clankov sa clovek musi najprv posilnit a potuzit, potom môze citat bez slintania . Vdaka za vase postrehy, pan Malik, pokracujte i v tomto novm roku. Prajem vam veselu mysel a vela zdravia.






 



TOPlist