Šéfkuchárka Ivana Havelová:
Len dobrý kuchár varí s láskou

Nora Krchňáková, TV Varecha, 31. decembra 2020     4 minúty čítania

Šéfkuchárka Ivana Havelová sa ako jediná žena v histórii v roku 2019 stala absolútnou víťazkou súťaže Danubius Gastro Bratislava. Svoje umenie nám predviedla aj v TV Varecha.



Šéfkuchárka Ivana Havelová spolu s Jozefom Makom pripravila huspeninu v rubrike Slovenské dobroty.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Šéfkuchárka Ivana Havelová má na konte množstvo cien. Ako jediná žena v histórii sa v roku 2019 stala absolútnou víťazkou súťaže Danubius Gastro Bratislava. 10 rokov učila na Strednej odbornej škole v Komárne a študentom denne vštepovala, aby svoju prácu milovali a tvrdo na sebe pracovali. Dnes pracuje ako šéfkuchárka v Motoreste Zoja za Komárnom a riadi sa mottom: variť môže každý, ale len dobrý kuchár varí s láskou.

Ste profesionálna kuchárka, ako vyzeral váš kariérny postup?

V gastronómii som si naozaj prešla všetkým. Po skončení strednej odbornej školy som sa vo veľkovývarovni starala o prípravu 1 500 porcií jedného z hlavných jedál. Potom som naberala skúsenosti v rýchlom občerstvení, v niekoľkých reštauráciách, pri vlastnom podnikaní, ako majsterka odborného výcviku v odbore kuchár – čašník i ako hlavná majsterka. Napokon som sa vrátila k tomu, čo naozaj milujem – k samotnému vareniu a všetkému, čo s prácou šéfkuchárky súvisí. Rada varím a som šťastná, keď ľudia majú z môjho jedla pôžitok.

V roku 2019 ste sa stali absolútnou víťazkou Danubius Gastro Bratislava – ako jediná žena v histórii. Ako ste sa cítili?

Bol to nádherný pocit. Na jednej strane tešil, na druhej zaväzoval. Počas roka potom nasledovala séria ďalších súťaží, v ktorých som stála vždy proti mužom, našim i zahraničným šéfkuchárom reštaurácií a hotelov. Ale vždy som si svoje „umenie“ obhájila. Bolo to veľmi náročné popri práci, ale veľmi veľa som sa naučila a verím, že sa ešte naučím.

Ktoré jedlá pripravujte najradšej na Silvestra?

Na Silvestra nesmú chýbať rôzne jednohubky, syrové, mäsové, syrové guľôčky, slané pečivo. Varíme novoročnú huspeninu a na Nový rok sú na stole jedlá z diviny, bravčové a hovädzie mäso, ale nie hydina. Každý rok máme nejaké špeciality ako roláda z diviaka plnená mletým mäsom, ktorú som podávala aj nastudeno. Pečené stehno zo srny alebo z diviaka na cesnaku s tymianom a borievkami podliate tramínom červeným či silný hovädzí vývar s domácimi rezancami.

Ako oslavujete Silvestra a čo si želáte do roku 2021?

Silvester oslavujeme v kruhu rodiny alebo s priateľmi. Vždy si želám, nech je nový rok lepší ako ten minulý, alebo aspoň taký istý, čo sa nedá povedať o tomto. Ale nevadí. Hlavne nech sme všetci zdraví. Z pracovného hľadiska by som rada získala ešte pár ocenení. Ale najmä dokázala, že aj ženy sú dobré kuchárky, aj keď táto práca je z fyzického a psychického hľadiska náročná.

Pozrite si videorecept na huspeninu, ktorý Ivana Havelová nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:









Diskusia k článku







 



TOPlist