Šéfkuchár Mário Dani:
Variť sa musí od srdca

Andrea Červenková, 21. februára 2013     4 minúty čítania

Kulinárske umenie je jeho prácou i veľkým hobby, prácu miluje a stále ho baví. Šéfkuchár Hotela Zlatý Kľúčik – Mário Dani.


Foto: Andrea Červenková

Mário Dani


Prečo ste sa rozhodli stať sa kuchárom?
K vareniu ma to ťahalo od detstva. Môj otec bol kuchár, takže s profesionálnym varením som sa stretával už v rodine. Do školy som chodil v Šamoríne, no a od roku 1987 už varím v rôznych reštauráciách.

Pôsobíte ako šéfkuchár v prestížnom štvorhviezdičkovom Hoteli Zlatý kľúčik v Nitre na Zobore. Ako dlho tu varíte?
Som rodený Nitran, takže zamestnanie som si hľadal doma. V Hoteli Zlatý Kľúčik by ste ma našli od jeho otvorenia v roku 1994. Boli tu menšie prestávky, keď som bol zbierať skúsenosti v nemeckých reštauráciách, ale v podstate som tu dlhoročný zamestnanec. V dnešnej dobe mám na starosti ešte našu ďalšiu reštauráciu v centre Nitry v Hoteli Capital, takže som dosť vyťažený.


Foto: Andrea Červenková

Nátierka zo španielskej šunky a bylinkového syra


Na rodinu Vám teda nezostáva toľko času, ako by ste si predstavovali, varíte aj doma?
Nie, doma väčšinou nevarím. Vo voľnom čase sa snažím venovať sa čo najviac rodine a aby som sa udržal fit občas skočím do posilňovne, behávam a plávam.

Odkiaľ čerpáte námety na svoje nové kulinárske špeciality?
Dobrou inšpiráciou pre mňa sú kuchárske knihy, ktoré si kupujem pravidelne a rád. Dnes už nie je problém získavať nové informácie a podnety aj na internete. Keď ma niečo zaujme, vyskúšam to a potom aplikujem v nejakom novom recepte.


Foto: Andrea Červenková

Huspenina z teľacieho karé zdobená červenou
cibuľkou a preliata vínnym octom


Akú kuchyňu ponúkate vo Vašej reštaurácii?
Vyskúšali sme už rôzne typy kuchýň, ale tá, ktorú ponúkame dnes, by sa dala charakterizovať ako európska. Ja osobne mám však rád francúzsku provensálsku kuchyňu.

Vaša reštaurácia je v Nitre veľmi populárna. Aké jedlo preferujú Vaši klienti?
Dnes sa tu napríklad koná svadba a ako predjedlo sa servíruje klasická šunková rolka plnená chrenovou penou – jedlo, aké sa podáva na svadbách už niekoľko desiatok rokov. Hoci máme široký výber predjedál, svadobčania si vybrali práve toto. Takže je tu cítiť akýsi tradicionalizmus v tom, čo jeme. Na druhej strane od mnohých klientov cítiť aj odvahu skúsiť niečo nové.


Foto: Andrea Červenková

Pečené prsia z divej kačky s červenou kapustou
na malinách, zemiaková knedľa s prošutom


Predstavili by ste nám niektoré s Vašich gurmánskych špecialít?
Divina je na Slovensku veľmi populárna, preto – aj v rámci Zimného festivalu jedla – ponúkame ako Špecialitu šéfkuchára napríklad pečené prsia z divej kačky s červenou kapustou na malinách a zemiakovou knedľou s prošutom obalenou v parmezánovom cestíčku. Ďalším zaujímavým receptom je spojenie tradičného receptu s novátorským: huspenina z teľacieho karé zdobená červenou cibuľkou a preliata vínnym octom.




Diskusia k článku







 



TOPlist