K fašiangom patria veselé farby a vyprážané fánky.
A samozrejme nesmú chýbať ani šišky.
Pre fašiangy v Taliansku sú typické plnené šatôčky - tortelli.
Takzvaný kráľovský koláč sa pečie v mnohých krajinách sveta na Tri krále alebo počas fašiangov. Posýpa sa farebnými cukrovými kryštálikmi: fialová farba symbolizuje spravodlivosť, zelená vieru a zlatá moc. Uprostred koláča alebo v jeho vnútri býva ukrytá malá figúrka Ježiška. Ten, kto ju dostane, bude mať vraj po celý rok šťastie.
Kráľovský koláč v podobe cupcakes s bohatou farebnou plnkou a zdobením.
Šišky nemusia byť len obyčajné, dá sa predsa s nimi vyhrať.
Alebo môžu mať tvar vyprážaných guľôčok.
Toto sú zas berlínske šišky s cukrovou polevou.
Veselé muffiny určite potešia na každom karnevale.
Chorvátske fritule bývajú obalené vo vanilkovom cukre.
V severnej Amerike sa na fašiangy každý teší na funnel cake. Funnel znamená v preklade lievik a vyjadruje spôsob, akým sa tento dezert pripravuje: cez lievik sa do rozpáleného oleja leje cesto cik-cakovitými pohybmi, až kým sa nevytvorí požadovaný tvar - zvyčajne kruh. Po vypražení sa jednotlivé vypražené vrstvy na seba naukladajú a podávajú sa s džemom, škoricou, čokoládou, čerstvým ovocím, zmrzlinou alebo len posypané práškovým cukrom.
Ani drobné pečivo nemusí byť nudné - stačí mať tú správnu vykrajovačku a farebné cukrové guľôčky.
Vyprážané karnevalové dezerty môžu mať rôzne tvary: donutkové
alebo vrkočové.
Stačí už len všetko nazdobiť na stôl a zábava môže začať.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku