
K fašiangom patria veselé farby a vyprážané fánky.

A samozrejme nesmú chýbať ani šišky.

Pre fašiangy v Taliansku sú typické plnené šatôčky - tortelli.

Takzvaný kráľovský koláč sa pečie v mnohých krajinách sveta na Tri krále alebo počas fašiangov. Posýpa sa farebnými cukrovými kryštálikmi: fialová farba symbolizuje spravodlivosť, zelená vieru a zlatá moc. Uprostred koláča alebo v jeho vnútri býva ukrytá malá figúrka Ježiška. Ten, kto ju dostane, bude mať vraj po celý rok šťastie.

Kráľovský koláč v podobe cupcakes s bohatou farebnou plnkou a zdobením.

Šišky nemusia byť len obyčajné, dá sa predsa s nimi vyhrať.

Alebo môžu mať tvar vyprážaných guľôčok.

Toto sú zas berlínske šišky s cukrovou polevou.

Veselé muffiny určite potešia na každom karnevale.

Chorvátske fritule bývajú obalené vo vanilkovom cukre.

V severnej Amerike sa na fašiangy každý teší na funnel cake. Funnel znamená v preklade lievik a vyjadruje spôsob, akým sa tento dezert pripravuje: cez lievik sa do rozpáleného oleja leje cesto cik-cakovitými pohybmi, až kým sa nevytvorí požadovaný tvar - zvyčajne kruh. Po vypražení sa jednotlivé vypražené vrstvy na seba naukladajú a podávajú sa s džemom, škoricou, čokoládou, čerstvým ovocím, zmrzlinou alebo len posypané práškovým cukrom.

Ani drobné pečivo nemusí byť nudné - stačí mať tú správnu vykrajovačku a farebné cukrové guľôčky.

Vyprážané karnevalové dezerty môžu mať rôzne tvary: donutkové

alebo vrkočové.

Stačí už len všetko nazdobiť na stôl a zábava môže začať.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku