Praktické a obľúbené:
Je bezpečné uzatvárateľné plastové vrecká na potraviny použiť viackrát?

Jana Klimanová, zdroj: Allrecipes, 22. júla 2024     2 minúty čítania

Plastové vrecká so zipsom stoja nejaký ten peniaz a tak ich radi používame opakovane. Je to však vhodné, alebo sa s nimi po jednom použití treba nekompromisne rozlúčiť?



Foto: Shutterstock

Dobrá správa pre vašu peňaženku a naše životné prostredie: Uzatvárateľné plastové vrecká na potraviny sa dajú použiť opakovane. Treba dodržať len niekoľko zásad.

Dôkladne umyť

Po každom použití je potrebné plastové vrecko dôkladne umyť. Prevráťte ho naruby a umyte saponátom, zvláštnu pozornosť venujte aj drážkam so zipsom. Nakoniec vrecko dobre opláchnite pod tečúcou vodou.

Ak ste však vo vrecku marinovali mäso s obľúbenou kurkumou alebo do neho vložili cviklu, rátajte s tým, že výraznej žltej a fialovej farby sa ani po dôkladnom umytí už nezbavíte.



Foto: Shutterstock

Je to síce len estetická chyba, ale priznajme si, kto by chcel na pohľad znečistené vrecká ešte raz použiť? Takéto výrazne farbiace ingrediencie preto radšej do vreciek, ktoré chcete použiť opakovane, nedávajte.

Nezabudnite ich osušiť

Umytie a následné dôkladné osušenie zabráni prípadnej krížovej kontaminácii medzi starými a novými potravinami. Vrecká nechajte uschnúť na vzduchu, ak sa ponáhľate, vyutierajte ich papierovou kuchynskou utierkou.

Ešte ekologickejšie

Ekologickou alternatívou sú silikónové vrecká, ktoré vďaka materiálu, z ktorého sú vyrobené, vydržia “celú večnosť”.



Foto: Shutterstock

Môžete do nich vložiť ovocie, zeleninu, strukoviny alebo aj kávu. Budete mať nielen perfektne chránené potraviny, ale aj zorganizovanú chladničku, mrazničku či špajzu.



ANKETA: Používate plastové vrecká na potraviny opakovane?

86,0%



14,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist