Polotovar v rúre:
3 triky, vďaka ktorým bude z mrazených hranoliek na plechu chrumkavá pochúťka

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Nechcete ich robiť vo fritéze, ale zdravšie upiecť v rúre, no výsledkom ste sklamaní? Vieme, prečo mrazené zemiakové hranolčeky zvyčajne dopadnú neslávne a prezradíme aj tajomstvo ich chrumkavosti.



Foto: Shutterstock

Chrumkavé hranolčeky sú pochúťka, nie vždy to s nimi však doma vyjde. A to najmä vtedy, keď nemáme čas robiť ich z čerstvých zemiakov a použijeme kúpené mrazené. Situáciu komplikuje aj to, ak ich navyše nechceme robiť vo fritéze, ale upiecť v rúre.

Výsledok však často nebýva uspokojivý – hranolčeky sú všelijaké, len nie chrumkavé. Aj z mrazených hranolčekov sa však dá v rúre urobiť chrumkavá pochúťka, treba však použiť zopár trikov.

1. Rozmrazte ich

Znie to zvláštne, pretože väčšinu hlbokozmrazených potravín sa neodporúča pred tepelnou úpravou rozmrazovať, pre hranolčeky to však neplatí.

Tie sa odporúča vysypať na kuchynské papierové obrúsky a nechať ich pred prípravou rozmraziť. Je to preto, lebo pri rozmrazovaní sa z nich uvoľňuje voda, ktorá by v rúre pri pečení spôsobila, že hranolky sa budú skôr dusiť než piecť, takže vo výsledku budú mäkké. Takže keď ich rozmrazíte pred pečením, tekutina z nich vytečie na kuchynský papier a hranolky z rúry potom budú chrumkavejšie.



Foto: Shutterstock

2. Postriekajte ich slanou vodou

Odporúča sa tiež ešte zmrazené hranolčeky postriekať pomocou rozprašovača slanou vodou. Slaná voda totiž pomôže odstrániť vodu zo zemiakov, čo napomáha chrumkavosti pri pečení.

3. Rozložte ich na mriežku

Všade sa píše, že hranolčeky sa majú piecť na plech s papierom na pečenie. Lepšie však bude, ak máte doma mriežku, ktorú môžete položiť na plech a rozložiť hranolčeky na ňu. Z rúry si takto vytvoríte niečo ako teplovzdušnú fritézu. Tekutina unikajúca z hranolčekov bude kvapkať na horúci plech a odparovať sa. Hranolčeky sa stanú chrumkavými a to po celom povrchu.



ANKETA: Uprednostňujete domáce hranolky pred mrazenými z obchodu?

30,2%



69,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist