Fedor Malík:
Plúckari a ich pajšle

Fedor Malík, 29. marca 2022     3 minúty čítania

Ľudia žijúci pod Malými Karpatmi v jednotlivých obciach majú svoje kolektívne prezývky.



Jurčania sú „hadári“, Kráľovčania „hačapíri“ (vozili sa na papíri, papír sa im utrhel...), občania Šenkvíc „čerešnári“ a Časťania „plúckari“. Priznávam, to som doposiaľ nevedel. Dozvedel som sa to až toť, nedávno.

Stretol som Pegasa, Petra Gážiho, známeho to vinohradníka a vinára, ktorý o zvykoch v Častej vie hádam viac ako ich obecná kronika. Sedela s nami aj jeho sestra Betka Schwartzová, ktorej svokor v tých lepších časoch vlastnil v Častej (Častá nie je dedina, je to mestečko!), na dolnom konci pri rázcestí na Štefanovú, pílu. Bol šikovný tesár a tak drel, ako sa dalo.

Častá nebola chudobná obec. Bola plná obchodníkov, remeselníkov, vinohradníkov. Obchod mali v rukách kresťania aj židia. Mestečko v blízkosti panstva Červený Kameň dlhé stáročia prosperovalo. Slušne sa žilo a dobre sa jedlo. Gastronómiu obce v časoch prosperity vraj formovali „pani majstrové“. To boli, prosím, manželky tých najlepších miestnych murárov a tesárov.

Od jari do jesene dominovalo v Častej mäso. Bravčové aj hovädzie. Častianska „pečienka“, krkovička, stehno, pliecko. Z karé sa robili šnicle. Bigotní katolíci kupovali mäso u Izakoviča, tí ostatní u židov Pichlera a Schara.

Cez zimu sa jedlo skromnejšie. Častá milovala „pajšle“. Išlo o pľúcka na smotane. Recept je to prostý. Jemne posekané pľúcka sa najprv uvarili, na cibuľovej zápražke orestovali, potom zaliali vývarom, pridala sa štipka múky, jeden žĺtok, bobkový list a pár kvapiek octu. A nakoniec smotana. O tú nebola núdza. Kravy sa chovali v každom druhom dome.

K pajšlom sa podávala opečená žemlička alebo častianske knofle. Podobné tým račianskym alebo karlovarským. Všetkým chutilo, všetci sa oblizovali. Až natoľko, že mnohým Časťanom pajšle prischli na perách a naveky im zostala prezývka „plúckari“... O pár dní bude mať Pegas narodeniny. Prídem tam na oslavu s fľašou modranského a dám si naložiť hlboký tanier čerstvých pajšlí!



Diskusia k článku

minko
Sympatický kraj, sympatický ľudia, chutné jedlo






 



TOPlist