Fedor Malík:
Plnené karamelové jablká

Fedor Malík, dnes 04:00     2 minúty čítania

Karamel, nezvyčajne príťažlivú cukrovú substanciu som spoznal ešte v detstve.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Pán Repčík, vedúci predajne na modranskom námestí, ponúkal už pred trištvrte storočím nám šarvancom príjemne chutiace dobroty. A práve karamelky k nim patrili. Dve balenia za korunu. Nekontrolovateľne sme ich cucali a naše biele zúbky sa kazili a kazili. Dentista Belohlávek mal čakáreň plnú…

Potom sme trochu zmúdreli, no karamelová láska zostala. Karamelové pečivo, karamelovo – medové rezy, karamelovo – orechová torta kochanovskej babky…

Vyrástol som a roky potom študoval chémiu na bratislavskej technike. Priučil som sa kadečomu a v príprave karamelu či kuléru som sa stal majstrom. Karamel je karamel, ale kulér je natívne karamelové farbivo, ktoré sa používa na bonifikáciu farebnosti a chutnosti nápojov, čokolád, omáčok, pečiva či zubných pást.

Karamel je čistý „roztavený“ cukor, kulér je už priemyselne vyrobená newtonovská kvapalina, ktorá sa finalizuje prídavkom alkálií, kyselín, amoniaku či sírnych zlúčenín. Karamel aj kulér sú potravinársky bezpečné prísady...

Nebudeme piecť, budeme len dusiť. Pripravíme si dusené jablká plnené karamelovou zmesou nadrobno posekaných vlašských orechov. Desať – dvanásť menších a kyslejších jabĺk ošúpeme a ich stred vypichneme plechovou trubičkou.

Do kastróla dáme dve deci vody, za hrsť cukru, 5 dekov masla, pol deci rumu a vrecko vanilínového cukru. Privedieme to do varu, naukladáme do kastróla jablká a dusíme ich do mäkka.

Vyberieme ich a prostriedky naplníme zmesou orechov a karamelu. Horúce jablká pokvapkáme opäť rumom a poprášime škoricovým cukrom. Voňajúce plnené „karamelové jablká“ podlejeme ešte jablčným „vývarom“ a podávame s práve upečeným piškótovým koláčom. Recept nie je tajný. Pochádza z prvorepublikovej kuchárskej knihy Anuše Kejřovej „Zlatá úsporná kuchařka“...



Diskusia k článku







 



TOPlist