Physalis v čokoláde

Fedor Malík, 13. februára 2018 o 04:00

Ach bože, čokoláda... Pre mnohých z nás eden slastí a pokušenia.



Pokušenie pre deti aj pre dospelých. Čím sme však starší, tým viac dbáme o svoje zdravie a sladkým pokušeniam sa snažíme vyhýbať. Ako kedy. Kúsok dobrej čokolády nikdy nezaškodí. Povieme si a vykonáme. Len kúsok, kúsoček... nuž a potom ju „zmastíme“ celú.

Ak vás pud zmôže, radím potom, siahnite na tú horkú. Menej tuku, menej cukru, viac kakaa. To kakao je dôležité. Obsahuje vychytávače voľných radikálov vo vašom tele a napokon vás aj upokojuje...

Horkú čokoládu milovali už starí Mayovia. Vedeli, čo je zdravé a dobré. My Európania sme na to došli až veľmi, veľmi neskoro. Prvá tabuľková horká čokoláda uzrela svetlo sveta v Anglicku až v roku 1847... Mliečne, vanilkové, škoricové, mandľové. Čokolády od výmyslu sveta. Nelákajú ma. Hádam len s výnimkou kombinácie horkej čokolády s kúskami ovocia. Kandizovaného alebo sušeného. Nedám dopustiť na krakovské sušené slivky v čokoláde. Pripravujú ich nielen Poliaci, populárne sú aj v Rusku a na Ukrajine. Sušené slivky sú však dnes vzácnosť. Dovážajú sa k nám z Ameriky!

Keď Amerika, tak Amerika. Ukuchtil som si nedávno jednu čokoládovú špecialitu. Slivky som zamenil za židovské čerešne. Po latinsky physalis. Boli z Kolumbie. Máčal som ich v roztopenej čokoláde a keď zhutneli, pojedal som ich. Viete, že na Valentína si ich znova pripravím?
Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarMirop 13. februára 2018 o 20:06

    Pozor, to co u nas oznacujeme pojmom zidovska ceresna je mierne jedovata a teda nejedla varianta. U nas prezimuje a je ozdobou mnohych zahrad a nasledne vaz. To o com tuto pan, je physalis jedly, u nas mozne v teplych oblastiach dopestovat, ale neprezimuje, ide o chutne jedle plody.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarChorvatka 16. februára 2018 o 23:55

    U nas vo Francuzsku sa predavaju vyborné susené slivky, najznamejsie su z mesta AGEN; Tie by som teda mala, ale ako ich pripravit v cokolade ? Uz ste ma namaskrtili, nuz pomôzete ?
    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 17. februára 2018 o 08:35

    @Chorvatka (16.2.2018 23:55)

    nech sa páči, pán Malík ponúka recept aj na sušené slivky v čokoláde:
    » varecha.pravda.sk/magazin/slivky-v-kabate/10920-clanok.ht...
    @zareaguj
  • zivestriebro - fotkaZivestriebro 17. februára 2018 o 21:12

    Tak toto je presné. Milujem poľské slivky v čokoláde už od môjho detstva. Poliaci už desiatky rokov vyrábajú aj čokoládové bonbóny s rôznym jednodruhovým ovocným želé. Kto tam išiel na služobku, tak nosil toľko, čo vládal...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKucharka 17. februára 2018 o 23:05

    Tiež robím sušené ovocie máčané v horkej čokoláde, mám taký akýsi lepší pocit na duši, myslím si, že jem niečo zdravé ... :-))
    Nedávno som robila sušené marhule : marhule som trošku nakrojila, vložila do nich orech a máčala v horkej čokoláde. Dobrota.


    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist