Foto: Pravda
Fedor Malík
Už vyše dvoch tisícročí sa pestuje v kraji Drôme, ktorým preteká rieka Rhône. Tamojšia perlička je okrasná hydina s oranžovočerveným zobákom a tmavostrieborným perím. Mäso má tmavšie a chuťovo podobné tomu z bažanta.
Pozri recepty na Pochúťky z hydiny Milujú ho znalci, gurmeti, ľudia z vyšších vrstiev. Mäso i skvelé perličie teriny sú dokonca každoročne i predmetom medzinárodných degustácií! Prvá z nich bola v Bruseli už v roku 1993 a zúčastnilo sa na nej 1 500 profesionálnych ochutnávačov.
Už vtedy sa šampiónom stala perlička z Drôme... Nevedel som sa na ňu vynadívať. Keď ma zrak unavil, išla na pekáč. Musel som jej odrezať hlavičku i nožičky. Prešpikoval som ju slaninou, posolil a previazal. Prsiami nadol som ju položil na rozpustené maslo, podlieval vodou a dusil do polomäkka.
Potom som ju otočil, do pekáča pridal dva bobkové listy, pár zrniek korenia a nakrájanú cibuľu. Piekol som ju do zlatova a podával s mladými zemiakmi. Nuž a aby to bolo po „božom poriadku", v čaši bolo naliate to pravé rhônske...
Ináč hydinu vždy pečiem prsiami nadol, nie sú také suché.