Foto: Shutterstock
Kapary sa vyrábajú z nerozkvitnutých púčikov kvetov kríka z čeľade kaparovitých. Podobné púčiky nájdete na jar aj na medveďom cesnaku. Skúste teda okrem listov medvedieho cesnaku, ktorý má teraz sezónu, zaujímavo spracovať aj jeho púčiky pred kvitnutím. Môžete ich naložiť a urobiť z nich pochutinu na spôsob kaparov.
Robí to aj šéfkuchár Martin Miklošík z bratislavskej reštaurácie Bistronomy, ktorý ich nakladá na týždeň do soli, potom ich očistí a vloží do sladkokyslého nálevu.
Na 120 g púčikov potrebujete 250 ml octu (ak máte ocot s nejakou príchuťou, napríklad bylinkový, ešte lepšie), 40 g cukru, 1 ČL soli a trochu drveného čierneho korenia. Púčiky dajte do pohára alebo do pohárov. Ocot s cukrom, soľou a korením pár minút povarte, nálevom zalejete púčiky v pohároch a ihneď dobre uzatvorte. Naložené púčiky nechajte odstáť tri týždne.
Takto pripravené falošné kapary môžete používať podobne, ako tie pravé. Sú skvelé na dochucovanie jedál, na ozdobu obložených chlebíčkov, jednohubiek, ako zaujímavý doplnok k jedlám. Využijete ich v podstate všade tam, kde sa v receptoch používajú pravé kapary.
Diskusia k článku