Fedor Malík:
Pečené „koblihy“ a Aurelius

Fedor Malík, 22. novembra 2016     2 minúty čítania

So Samkom Pecnom som sa zoznámil len nedávno. V lete, s myjavským pánom farárom (tiež) Samkom Mišiakom, bol u mňa konzultovať výsledky svojej vinárskej praxe.



Začudoval som sa. Hádam po prvý raz v živote som koštoval kopaničiarske hroznové víno! Samko žije totiž v Brestovci na myjavských kopaniciach a vo svojej rozľahlej záhrade pestuje vinič. Ročne dorába niekoľko sto litrov vína pozoruhodnej kvality.

Nedávno som mu návštevu odplatil. Posedel som u nich v kuchyni. Tá rozvoniavala pečenými dobrotami. Pani Betka práve vyťahovala z rúry pečené šišky. Zbiehali sa mi slinky na jazyku a netrpezlivo som čakal, kým vychladnú. Chrumkali a náramne chutili. Neboli ani slané, ani sladké. Bol to však produkt overeného tunajšieho receptu, ktorý pochádzal z ručne písanej kuchárskej knihy Samkovej svokry Anny Adamkovej z Polianky...

Aby som vás nenapínal, poďme si pečené „koblihy“ pripraviť spolu. Uvarené, ošúpané a vychladnuté zemiaky nastrúhame do hladkej múky. Pridáme soľ, kvasnice, trochu mlieka, vypracujeme cesto, necháme ho „podkysnúť“ a potom vyvaľkáme. Tak akurát. Ani nahrubo, ani natenko. Cesto perkáčom narežeme na štvorce. Centimeter, dva od okraja uložíme 3 – 4 slivky. Čerstvé, sušené či zavárané. Druhou polovicou cesta slivky preložíme a koblihy na okrajoch i medzi slivkami pritlačíme. Plech potrieme masťou, koblihy naň poukladáme a v rúre pečieme dozlata. Keď sú vlažné, nalejeme si. Nie myjavskú slivovicu, ale víno. Tohtoročné Samkovo. Aurelius z Brestova, zázrak z myjavských kopaníc.



Diskusia k článku

hubata
Škoda že je tu taký vynikajúci recept na myjavské koblihy schovaný ....... Nedáte ho pán Malík do receptov, určite by sa veľa varecháčok potešilo. S tými zemiakmi je to pre mňa novinka, ale určite to musí byť skvelé, zemiak v ceste ho urobí chutnejším a trvanlivejším. Ech, škoda že mám len remosku na pečenie, určite by som tieto koblihy vyskúšala, stoja za to.









TOPlist