Fedor Malík:
Patizón v cestíčku

Fedor Malík, 2. augusta 2022     3 minúty čítania

Príroda strečkuje a zároveň ukazuje, kto tu je pánom. V Austrálii záplavy, v Taliansku trhajúce sa ľadovce, požiare v Španielsku, suchá v celej Európe, vojna na Ukrajine. Ba dokonca aj covid opäť ožíva. Ach, Bože, akosi priveľmi nás trápiš...



V Londýne sa šplhá ortuť k štyridsiatke, cyklisti na Tour de France si za tričká pchajú hrudy ľadu a my skromní záhradníci nakúkame každé ráno do našich studní, či tam cez noc čosi natieklo. Jednu studňu mám už vyschnutú a v druhej je vody po členky. Zajtra, pozajtra už bude aj tá prázdna a nám v záhrade zostanú len oči pre plač.

Opadajú jablká, paradajky, zoschli už mandle. Čuduj sa svete, darí sa len nášmu kivi a tekviciam! Lagenárie, tie podivné „fľašové“ tekvice, nepestujeme. Tohto roku fandíme patizónom. Nie bielym, ani sivým, ani zeleným. Z nemeckých jadierok vzišli strakaté žlto–zelené plody „vesmírnych lietajúcich tanierikov“. Aspoň nejaké potešenie v záhrade. Sú krásne ako tie ozdobné tekvičky, ktorých bude na jeseň ako maku. Pozor, pozor však, sú nesmierne horké a nejedlé...

Dva najkrajšie patizóny som nožom odrezal a v pohodlí kuchyne očistil. Lyžicou vybral jadierka a tvrdú šupu odstránil. Patizóny som potom nakrájal na plátky aj „obruče“. Netreba ich predvárať. Môžete ich kulinársky ošetriť v trojobale. To je klasika. Ak „obal“ zameníte za vajcovo–múčne cestíčko, urobíte ešte lepšie. Bude to lákavejšie, chutnejšie...

Mladé zemiačiky sa už varia v ďalšom kastróliku. Zlejte ich zo slanej vody, pokvapkajte rozpusteným maslom a kvôli očiam a ústam ich posypte petržlenovou vňaťou. Alebo ešte lepšie, mladými lístkami ligurčeka či kôpru. Bude to skvelý letný obed.

Niektorým však budú chutiť akosi mdlo. Na každú dieru je však záplata. Urobte si skvelý poľský šalát z rýchlo kvasených uhoriek. Nasekané uhorky, mladá cibuľka, dve–tri reďkvičky, jeden baraní roh, feferónka, jablčný ocot, olivový olej, kvapka tekvicového oleja. Bude to letná paráda. Zavonia aj vašim balkónovým susedom v paneláku a budú sa dožadovať receptu. Neprezraďte im ho. Bude vaším tohtoročným letným gastrotajomstvom...




Diskusia k článku







TOPlist