Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Pohľad na rozbúrený Atlantik ma magnetizoval. Pešia zóna kopírovala členité pobrežie. Celé bolo čierne, čierne skaly, okruhliaky, jemný čierny piesok. Na Playa de Troja bolo rušno. Krčmy, krčmičky, bary i reštaurácie boli plné. Pozri Recepty na Najlepšie koláče Rozvoniavala káva, čerstvo upečené pečivo i originálny tenerifský rum. Neodolal som. V bare Cosmopolita som si našiel voľnú stoličku. Zdvorilý čašník sa pousmial a splnil moje želania.
O chvíľu som mal na stolíku rozvoniavajúce preso, kalíštek tunajšej ohnivej vody a dva kúsky „pan de almendras“. Bolo to skvelé. Taký chutný mandľový chlebík som v živote nemal na jazyku. V bare ho pečie jeho majiteľka a recept je veľmi prostý.
Potrebujete pol kila pomletých mandlí, trištvrte kila cukru, štvrť kila múky, šesť vajec, liter mlieka, prášok do pečiva, trochu anízu, škorice a citrónovej kôry. Všetko dobre premiešate a vo vymastenej forme upečiete do zlata...
Opäť sa mi zbiehajú slinky. Budem však musieť počkať. Oba naše mandľovníky v záhrade sú obsypané plodmi. Kým však plody dozrejú, to ešte pár týždňov potrvá.
Ak dobre rátam, ten svoj mandľový chlebík budem môcť okoštovať tak v polovici októbra. V polovici októbra a najlepšie s pohárom mladého moravského muškátu...
Diskusia k článku