Fedor Malík:
Pan de almendras

Fedor Malík, 7. júna 2011     2 minúty čítania

Do hotela Orotava v Puerto de la Cruz som prišiel mrzutý.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Na oblohe bola tmavosivá roleta a z neba smoklilo. Tak som si teda začiatok leta na Tenerife nepredstavoval. Zložil som si veci v hotelovej izbe a z balkóna jedenásteho poschodia som sa rozhliadol.

Pohľad na rozbúrený Atlantik ma magnetizoval. Pešia zóna kopírovala členité pobrežie. Celé bolo čierne, čierne skaly, okruhliaky, jemný čierny piesok. Na Playa de Troja bolo rušno. Krčmy, krčmičky, bary i reštaurácie boli plné. Pozri Recepty na Najlepšie koláče Rozvoniavala káva, čerstvo upečené pečivo i originálny tenerifský rum. Neodolal som. V bare Cosmopolita som si našiel voľnú stoličku. Zdvorilý čašník sa pousmial a splnil moje želania.

O chvíľu som mal na stolíku rozvoniavajúce preso, kalíštek tunajšej ohnivej vody a dva kúsky „pan de almendras“. Bolo to skvelé. Taký chutný mandľový chlebík som v živote nemal na jazyku. V bare ho pečie jeho majiteľka a recept je veľmi prostý.

Potrebujete pol kila pomletých mandlí, trištvrte kila cukru, štvrť kila múky, šesť vajec, liter mlieka, prášok do pečiva, trochu anízu, škorice a citrónovej kôry. Všetko dobre premiešate a vo vymastenej forme upečiete do zlata...

Opäť sa mi zbiehajú slinky. Budem však musieť počkať. Oba naše mandľovníky v záhrade sú obsypané plodmi. Kým však plody dozrejú, to ešte pár týždňov potrvá.

Ak dobre rátam, ten svoj mandľový chlebík budem môcť okoštovať tak v polovici októbra. V polovici októbra a najlepšie s pohárom mladého moravského muškátu...






Diskusia k článku

minka78
Vaša záhrada, je ako raj, má úžasnú atmosféru. Ak budem mať niekedy kúsok zeme, kde bude priestor pre stromy tak viem isto, že ten Váš raj bude pre mňa nesmiernou inšpiráciou. A určite budem pestovať aj mandle :)






 



TOPlist