Kulhány Restaurant v Banskej Bystrici
Foto: Archív Kulhány Restaurant
Kulhány Restaurant (Bistro Smartfood), Banská Bystrica
Roky bolo v Banskej Bystrici jednou z dvoch z najlepších možností, kde sa najesť, Bistro Smartfood v centre mesta. Ako hovoril jeho majiteľ a šéfkuchár v jednej osobe Peter Kulhány, jeho koncept stál na poctivom varení a kvalitných surovinách – to všetko v duchu hesla: „Myslite smart, jedzte smart.“ Znamená to využívanie tých najkvalitnejších surovín na prípravu overených a moderných receptov zo slovenskej a svetovej kuchyne.Foto: Archív Kulhány Restaurant
O Bistre Smartfood síce hovoríme v minulom čase, ale to len preto, že sa presťahovalo o kúsok ďalej – z dvora, kde pôvodne sídlilo, do krásneho zrekonštruovaného historického domu. Tiež zmenilo názov na Kulhány Restaurant. Všetko ostatné však zostalo zachované. Tak ako v „starom“ bistre aj tu je otvorené v pracovných dňoch, a to len cez obed, večer je priestor vyhradený na degustačné večere. Cez obed si môžu hostia vždy vybrať z jedného predjedla, dvoch polievok, troch hlavných jedál a dezertu. Každé z nich je malým kulinárskym sviatkom a za ceny, ktoré sú za túto kvalitu viac než sympatické.
Bistro Chef vo Zvolene
Foto: Archív reštaurácie Bistro Chef
Bistro Chef, Zvolen
Vo Zvolene môžeme milovníkom kvalitného jedla jednoznačne odporúčať túto reštauráciu. Nachádza sa v centre, na hlavnom námestí v jednom z dvorov. S banskobystrickou Kulhány Restaurant má niekoľko podobností – koncept jedla z najkvalitnejších surovín, šéfkuchár a spolumajiteľ je tiež tá istá osoba – Erik Volko. Obidve reštaurácie otvorili približne v tom istom čase a dokonca mali zo začiatku aj podobné otváracie hodiny – cez obed.Zvolenské bistro ich postupne rozšírilo, keďže ľudia mali záujem o kvalitné jedlo nielen cez obed, ale aj večer. Takže už niekoľko rokov je od stredy do soboty otvorené celodenne. Len v pondelky a utorky je otvorené cez obed a večery sú vyhradené rezerváciám, podobne ako nedele.
Foto: Archív reštaurácie Bistro Chef
Čo si však Bistro Chef uchovalo, sú rozdielne jedálne lístky. Cez obed je to denné menu, ktoré tvoria dve polievky, päť hlavných jedál a dezert, a večer sa servíruje sezónne menu, ktoré šéfkuchár vytvára vždy na mesiac. Pri príprave uprednostňujú suroviny od miestnych dodávateľov a ich mená uvádzajú aj v jedálnom lístku.
Diskusia k článku