Fedor Malík:
Ondrejova kačka

Fedor Malík, 20. septembra 2022     2 minúty čítania

Je september, pribudlo trochu vlahy a prírode to očividne prospelo. Malé Karpaty sú stále zelené, len vinice sem–tam žltnú. Nastal čas oberačiek.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Iršaje, leánky, müllery, ba aj soviňóny sú už v burčiakovej podobe. V každej malokarpatskej obci sú oslavy vinobrania. Inflácia v štáte ich ponuku akosi neovplyvňuje. Stoly sú plné, nápojov je nadostač a len niektoré kapely hrajú falošne.

Jur, Rača, Pezinok aj Modra sú na nohách. Po tvrdej celoročnej práci prišli vytúžené dni oberačkových osláv. Víno, staré aj mladé, kraľuje nielen pod Babou, Homoľou, pod Molpírom.

Víno sa nalieva aj na Dolnej zemi. Pred pár dňami som sa vrátil zo Šale. Vzduch tam voňal majestátnym Váhom a ten sympatický kraj dýchal prevrátenou ornicou a fajnovo vyúdenou paprikovou klobásou. V okresnej Šali sme uzatvárali a hodnotili 7. ročník medzinárodnej výstavy vín Terra Wag.

Slávnostné reči boli bezchybné a stoly sa prehýbali pod dobrotami. Gastronóm Ondrej K. sa pochlapil. Mäsové rolády, pečená hydina aj prasiatko, chutné šaláty a skvelá pečená kačica. Chrumkavá kožtička, šťavnaté mäsko, ukrutne lákavý odór. A teraz prekvapenie. Ku kačici sa podávala biela dusená kapusta. Biela, nie červená! Ondrej stavil na uhorské zvyklosti. Keď mu ľudia dohovárali, zľahka sa ubránil. Kačica má síce tmavé mäso, ale biele perie!

Národ sa usmieval a šarmantné Šalianky nalievali biele aj červené. Jednotkou recepcie sa stala Generosa, šľachtenec Ezerjó a Tramínu. Skvelý biely, delikátne štruktúrovaný mok z maďarského Móru. Taký si dám naliať aj nabudúce...



Diskusia k článku







 



TOPlist