Oľga Záblacká:
Jeden chlieb zjeme, druhý darujem

Nora Krchňáková, TV Varecha, 10. októbra 2021     5 minút čítania

Je vášnivou kuchárkou, ak dlhšie nevarí, má „absťák“. Preferuje zdravé jedlá, ale ľúbi aj sladké. Koláče však nepečie, zato domáci chlebík dokáže urobiť excelentný. Jeden taký nám Oľga Záblacká s veľkou láskou upiekla aj v TV Varecha.



Oľga Záblacká v TV Varecha upiekla celozrnný kváskový špaldový chlieb.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Oľgu Záblackú si pamätáme najmä ako speváčku a autorku a moderátorku relácie Na streche. Od jej skončenia sa realizuje najmä „za kameru.“ Ako scenáristka a režisérka spolupracovala na mnohých TV formátoch. Nakrútila film Arcibiskup Bezák, zbohom..., je autorkou desiatok šansónov a textov popových piesní.

Keďže magazín Varecha je o jedle, nedá sa na úvod nespýtať: Aký je váš vzťah k jedlu? Ste gurmánka?

Áno, som gurmánka, vášnivo rada varím a najnovšie už aj pečiem, ale len chlieb. Akákoľvek možnosť vyventilovania mojej fantázie je pre mňa vítaná. Kedysi ma chalani z kapely volali Slovenská populárna kuchárka. Páčilo sa im, že som vedela vyčarovať jedlo, aj keď sme dokopy nič nemali. Bolo to obdobie, keď sme skúšali každý deň a vždy sme potom prišli k nám hladní ako vlci.

V TV Varecha ste nám upiekli chlieb a bolo vidieť, že s veľkou láskou. Pečiete a varíte rada? Ako často?

Prirodzene, že to závisí aj od toho, koľko mám času. Priznávam sa, že si často jedlo objednávam, ale ak dlhšie nevarím, mám „absťák.“ Viem uvariť veľmi rýchlo. Preferujem zdravé jedlá, ale, žiaľ, ľúbim aj sladké. Koláče však nepečiem. To len veľmi výnimočne. Moja svokra je na koláčiky a torty expert, takže som sa jej ani nesnažila konkurovať.

Kde ste sa naučili piecť chlieb? Začali ste tak ako mnohí, počas pandémie, či ste piekli už predtým?

Piecť chlieb som sa naučila vďaka pandémii a mojim priateľom, ktorí mi poslali recept na írsky chlieb. Chutil naozaj dobre a potom som videla na sociálnej sieti video Braňa Kostku, kde Zdenka Studenková práve vybrala z rúry krásny kváskový chlieb. Vyzeral tak impozantne, že som si okamžite začala robiť vlastný kvások a pozerať videá všetkých kváskariek. Najviac mi imponoval recept pána, ktorý si hovorí Joy Ride Coffe, a naučila som sa piecť podľa neho. Najväčším hodnotiteľom bol môj syn. Vždy, keď chlebík ochutnal, povedal rovnakú vetu: „Mami, toto je najlepší chlieb, aký si kedy upiekla!“ Keďže potrebujem improvizovať a vymýšľať, vytvorila som si potom vlastný recept zdravého celozrnného chleba. Robievam vždy dva bochníky, jeden zjeme a jeden darujem.

A pre koho najradšej varíte? Stretávate sa pri jedle celá rodina?

Milujem naše rodinné stretnutia pri stole, čím je nás viac, tým lepšie. Baví ma pripravovať pre nich dobroty. Často k nám chodia aj priatelia a priatelia mojich synov, sme si blízki, vídame sa aj vo sviatky. Hladný od nás ešte nik neodišiel.

Máte svoje vyslovených favoritov medzi jedlom? Hovorili ste, že preferujete zdravé jedlo...

Milujem polievky, napríklad taký obyčajný mrkvový krém alebo hráškový, hríbové polievky alebo omáčky. Mám rada dusenú alebo grilovanú zeleninu, špenát, tekvicový prívarok s kôprom alebo papriky všetkých farieb na cibuľke s paradajkami, jemne pikantné.

Ste dramaturgička, textárka aj režisérka. Aké projekty aktuálne pripravujete?

Práve sme nakrúcali videoklip, duet Roba Opatovského s Ondřejom Gregorom Brzobohatým. Pieseň Poďme si priať je z Robovho Vianočného albumu. Nahrával 60–členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča, bolo to veľmi pôsobivé. Ďalej pripravujem nové epizódy relácií RTVS Záhady tela a Klubu na Trojke. Pracujem tiež na sérii medailónov o inšpiratívnych osobnostiach a vzdelávam sa v oblasti psychológie, aby som bola pripravená na písanie filmového scenára, čo ma tiež čaká.



Pozrite si videorecept, ktorý Oľga Záblacká nakrútila v TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist