Nie je to jedno:
Mäkké či radšej chrumkavé? Takto upečiete cookies presne podľa svojej chuti

Jarmila Horváthová, 11. apríla 2023     4 minúty čítania

Než sa pustíte do pečenia cookies, ujasnite si, aké by mali byť a podľa toho postupujte.



Foto: Shutterstock

Na pečenie cookies nepotrebujete špeciálne cukrárenské schopnosti. Ale ešte pred ich prípravou by ste sa mali rozhodnúť, aké by mali byť. Chcete ich pripraviť vláčne mäkké, alebo túžite, aby po zahryznutí pekne chrumkali? Aby sa vám koláčiky podarili presne podľa vašich preferencií, mali by ste to zohľadniť pri príprave. Ako presne postupovať?

Aby boli cookies mäkké, držte sa týchto zásad:

1. Nahraďte časť bieleho cukru cukrom muscovado, odporúča sa pomer 50:50. Muscovado sa používa preto, že je vlhkejší ako klasický cukor, čo podporí vláčnosť cesta.

2. Maslo s cukrom vždy vyšľahajte do nadýchanej konzistencie. Kryštáliky cukru musia byť v masle úplne rozpustené. Keď vezmete troška hmoty medzi prsty, nemali by ste cítiť žiadne kryštáliky cukru.

3. V ceste nahraďte 1 PL hladkej múky 1 PL kukuričného škrobu (maizeny).

4. Suché prísady zmiešajte vareškou a keď pridáte „mokré“ prísady miešajte ich len dovtedy, kým sa spoja do cesta. Nikdy nie dlhšie.



Foto: Shutterstock

5. Hrubé cookies sú mäkšie ako ploché sušienky. Preto na plech vystlaný papierom na pečenie dajte vrchovatú polievkovú lyžicu cesta a nevyrovnávajte ho.

6. Pečte v rúre vyhriatej na 150 °C zvyčajne 10 až 11 minút, avšak čas závisí od zloženia cesta. Pre mäkšie sušienky môžete skrátiť čas pečenia, než je uvedené v recepte a berte do úvahy skúsenosti s vašou rúrou.

Ak chcete upiecť chrumkavé cookies, dosiahnete to takto:

1. Používajte klasický biely cukor. Ak aj uprednostňujete hnedý, čím viac bieleho v zmesi použijete, tým budú vaše sušienky chrumkavejšie.

2. Aj maslo urobí sušienky chrumkavými. Stačí ho použiť o pár gramov viac, ako je v recepte.

3. Rovnako ako pri mäkkých sušienkach, suché prísady premiešajte rukou a potom miešajte len dovtedy, kým sa nevytvorí cesto.



Foto: Shutterstock

4. Pripravené cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky. Vaše cookies budú potom chrumkavejšie.

5. Z kôpok cesta na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvorte lyžicou tenšie placky. Ploché sušienky sú chrumkavejšie ako tie hrubé.

6. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C orientačne 9 až 10 minút.



Foto: TV Varecha

Vychladnuté upečené cookies uchovávajte v uzatvorenej plechovej nádobe, ak ste napiekli mäkké keksíky, pridajte k nim aj kúsok chleba.

Cookies môžete aj zmraziť. Keď na ne neskôr dostanete chuť, stačí ich len rozmraziť pri izbovej teplote. Ešte lepšie je však zmraziť cesto. To potom necháte rozmraziť cez noc v chladničke a následne s ním pracujte akoby bolo úplne čerstvé.





ANKETA: Pridávate do cookies čokoládu, oriešky či ovocie?

90,9%



9,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist