Nazbierajte si na prechádzke:
Divoká pažítka je zdravá, chutná a zadarmo. V lese rastie práve teraz

Jana Klimanová, 5. apríla 2024     3 minúty čítania

Vedeli ste, že rovnako ako cesnak, aj pažítka má svoj divoký variant? V prírode ju nájdete dokonca skôr ako vám vykukne doma v záhradke, rastie totiž od konca februára do konca apríla.



Foto: Shutterstock

Ako ju spoznáte

Divoká alebo lesná pažítka sa podobá ten klasickej, ako ju poznáme. Je len drobnejšia a tmavšia, preto sa dá aj v poraste lesnej trávy pomerne ľahko nájsť. Má rovné, úzke a duté stonky.

Ak máte pochybnosti, či si ju nepomýlite s obyčajnou trávou, stačí k nej privoňať. Typická cibuľová vôňa sa nedá prehliadnuť, hoci nie je taká výrazná ako u klasickej pažítky. Aj preto jej divoký variant nabitý zdraviu prospešnými látkami zjedia aj deti.

Rovnako ako klasickú pažítku si ju môžete nazbierať do zásoby a uskladniť nasekanú v mrazničke, prípadne vo formičkách na ľad.



Foto: Shutterstock

Chutí aj lieči

Okrem toho, že sa hodí do rôznych nátierok, polievok, do šalátu, vajíčkovej omelety alebo len tak, na maslový chlebík, divoká pažítka blahodarne pôsobí na trávenie, znižuje krvný tlak, je nabitá vitamínmi C, B, A, E a K, tiež minerálmi - vápnikom, draslíkom, horčíkom, zinkom a dôležitým železom. Po zime sa tiež hodí jej ďalšia skvelá vlastnosť - posilňuje imunitný systém.

Divokú pažítku môžete v kuchyni použiť rovnako, ako tú zo záhradky či z kvetináča. Pre inšpiráciu ponúkame niekoľko receptov.





ANKETA: Vedeli ste, že pažítku môžete nájsť aj v lese?

48,8%



51,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist