Foto: Ilustračné foto Shutterstock
Všetky chutia skvelo aj bez omáčok, no pripraviť si k nim môžete aj odľahčené syrové či tvarohové nátierky.
1. Krekry z ovsených vločiek a parmezánu
Na krekry z ovsenných vločiek potrebujeme 100 g ovsených vločiek, ktoré pomelieme v mixéri, 80 g pomletých ľanových semienok, 60 g zmesi semienok podľa výberu, 50 g nastrúhaného parmezánu, alebo iného tvrdého syra, 180 ml vody, soľ, 1 ČL mletej červenej papriky.Všetko spolu premiešame a necháme 30 minút oddýchnuť. Na pracovnú dosku dáme papier na pečenie, naolejujeme ho, preložíme naň cesto, prekryjeme ho ďalším naolejovaným papierom na pečenie a cez tento papier rozvaľkáme na plát veľkosti plechu.
Vyvaľkaný plát preložíme aj so spodným papierom na plech, môžeme ho ešte posypať rôznymi semienkami a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100 °C. Trvá to asi hodinu, ale môže aj viac, vysušený plát by sa nemal prehýbať, ale lámať. Potom vychladnuté nakrájame alebo polámeme a vložíme do uzatvárateľnej nádoby.
2. Krekry à la knäckebrot
Foto: Ilustračné foto Shutterstock
Ešte jednoduchšie krekry pripravíme tak, že 60 g celozrnnej múky zmiešame so 60 g mletých ovsených vločiek, 50 g slnečnicových semienok a 25 g ľanových semienok.
Osolíme podľa chuti a môžeme pridať aj obľúbené bylinky, napríklad rozmarín. Zmes zmiešame s 250 ml vody, rozmiešame a natrieme na plech vystlaný naolejovaným papierom na pečenie. Rozotrieme na tak tenko, ako sa bude dať.
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C. Hotové opäť nakrájame alebo nalámeme.
3. Ľanové krekry
Foto: Ilustračné foto Shutterstock
Aj bez múky môžeme upiecť skvelé krekry. Potrebujeme 100 g ľanových semienok, 35 g drvených ľanových semienok a 70 g zmesi nasucho opražených semienok (sezamové, tekvicové, slnečnicové, mak).
Ľanové semienka zalejeme vodou, tak aby boli ponorené a necháme asi hodinu napučať. Potom do zmesi pridáme zvyšné semienka, 1 PL olivového oleja, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a sušené bylinky podľa chuti. Môže to byť rasca, rozmarín, čili ale aj iné. Plech vystelieme papierom na pečenie, potrieme olejom a lyžicou naň rozotrieme zmes.
Lyžicu je dobré si namáčať do vody, mokrou to ide lepšie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C. Vychladnuté nalámeme alebo nakrájame a dáme do uzatvárateľnej nádoby.
Presne tak... bohužiaľ, veľa ľudí si myslí - zdravá potravina = nekalorická potravina...