Fedor Malík:
Najlepšia kačka

Fedor Malík, 20. októbra 2015     2 minúty čítania

Spýtajte sa stovky ľudí vo svojom okolí a vylúčte výpovede vulgárnych respondentov. Na otázku „ktorá je najlepšia kačka“, vám odpovedia, že tá pečená s červenou dusenou kapustou a lokšami.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Zvyk je železná košeľa a tá, najmä na západnom Slovensku, nepustí. Skúsme to však inak...

Nedávno som bol u priateľa na Spiši a ten ma pohostil kačicou na ich rodinný spôsob. Bola to kačka plnená zemiakmi. Samuelova manželka má zvláštne meno. Volá sa Gudrun a pochádza zo starej spišskej rodiny. I ten recept zaváňa tak trochu nemeckými gastromóresmi. Nevadí... ideme do toho.

Kačicu v predvečer nasolíme a uvaríme zemiaky. Tie potom ošúpeme a cez noc ponecháme v chladničke. Ráno ich pokrájame na menšie kocky a do nich zapracujeme štvrť kila pokrájaného a na cibuli opraženého bravčového bôčika. Zemiaky s bôčikom premiešame, osolíme a okoreníme. Krčný otvor utesníme zeleným jablkom, do brušnej dutiny premiestnime zemiaky a zadný otvor zašijeme. Nasolenú kačicu napred pečieme štvrťhodinu pri 250 °C, teplotu potom znížime na 160 °C a pravidelne ju „polievame“ výpekom, obraciame a pečieme dozlatova. Vytiahneme ju z rúry, odstránime niť a vyberieme zemiaky. Jantárového vtáka rozkrájame, uložíme so zemiakmi na hlinenú misu a podávame s kyslými uhorkami, čalamádou.

Víno na Spiši sa príliš nenosí. Orosené pivo je však na stole. Samuel miluje plzenské a ja, rodený vinár, sa nebránim.



Diskusia k článku

venusa
Kacka sa uz jedáva častejšie, nielen na hody a v sezóne, aj ked s tými lokšami, knedľami a neodmysliteľnou červenou kapustou je aj tak najžiadanejšia. Ja som ju robila (stehná) s obyčajnou guľatou ryžou,, ta je najlepšia pre jej kasovitost.No ta kombinácia zemiakov a bocika je fakt, úlet-:)
tinca
tak keď kačka tak s červenou kapustou,knedľou alebo lokšami. Dovnútra dám 2 ks jablk a je úžasná.Žiadne iné úlety ma nelákajú






 



TOPlist