Foto: Pravda - Robert Hüttner
Nedávno som bol u priateľa na Spiši a ten ma pohostil kačicou na ich rodinný spôsob. Bola to kačka plnená zemiakmi. Samuelova manželka má zvláštne meno. Volá sa Gudrun a pochádza zo starej spišskej rodiny. I ten recept zaváňa tak trochu nemeckými gastromóresmi. Nevadí... ideme do toho.
Kačicu v predvečer nasolíme a uvaríme zemiaky. Tie potom ošúpeme a cez noc ponecháme v chladničke. Ráno ich pokrájame na menšie kocky a do nich zapracujeme štvrť kila pokrájaného a na cibuli opraženého bravčového bôčika. Zemiaky s bôčikom premiešame, osolíme a okoreníme. Krčný otvor utesníme zeleným jablkom, do brušnej dutiny premiestnime zemiaky a zadný otvor zašijeme. Nasolenú kačicu napred pečieme štvrťhodinu pri 250 °C, teplotu potom znížime na 160 °C a pravidelne ju „polievame“ výpekom, obraciame a pečieme dozlatova. Vytiahneme ju z rúry, odstránime niť a vyberieme zemiaky. Jantárového vtáka rozkrájame, uložíme so zemiakmi na hlinenú misu a podávame s kyslými uhorkami, čalamádou.
Víno na Spiši sa príliš nenosí. Orosené pivo je však na stole. Samuel miluje plzenské a ja, rodený vinár, sa nebránim.
Diskusia k článku