Náhradné riešenie:
Čím potrieť koláče pred pečením, keď vám doma chýba vajíčko

Veronika Lucáková, dnes 06:00     3 minúty čítania

Ako dosiahnuť zlatistý lesk a chrumkavý povrch na pečive, ak sa v chladničke nenájde ani jediné vajce? Určite doma máte niektorú z týchto surovín, ktoré váš problém vyriešia.



Foto: Shutterstock

Prečo je vo zvyku pečivo pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom? Vďaka nemu budú koláčiky či slané pečivo po upečení krásne zlatisté. A okrem toho sa dá na vajíčkovú vrstvu všeličo prilepiť, či už cukrová posýpka, rôzne semienka, strúhaný syr či bylinky.

Niekedy sa vám však môže stať, že vajce už na potieranie doma nezvýšilo, alebo ho chcete pri vašom pečení úplne vynechať. Čím môžete vajíčko na potretie nahradiť?

1. Kravské alebo rastlinné mlieko

Mlieko, či už to kravské alebo jeho rôzne rastlinné alternatívy ako sójové, mandľové alebo ovsené, dodáva jemný lesk a je vhodné na pečivo, chlieb či croissanty. Použiť sa dá aj kokosové mlieko, ale je vhodné skôr pre rôzne sladké a exotickejšie druhy pečiva.

2. Smotana

Najlepšie ak použijete šľahačkovú, tá dodá vašim domácim výrobkom krásnu farbu aj chrumkavosť. Ale výborne poslúži aj smotana na varenie.

3. Olej

Či už si vyberiete slnečnicový, repkový alebo olivový, v jemnučkej vrstve pomáha získať zlatistú farbu a dodáva jemnú chrumkavosť. Odporúča sa naozaj len tenká vrstva, aby pečivo nebolo príliš mastné.

4. Nálev z cícera

Cícerový nálev (aquafaba), ktorý ostáva v konzerve či pohári po scedení cícera má skvelé využitie aj na potieranie pečiva. Dodá pečeným produktom krásny lesk.


5. Maslo

Táto úžasná ingrediencia sa tiež dá použiť na potretie či už slaného alebo sladkého pečiva. Opäť je namieste potierať primerane, aby nebolo po upečení všetko príliš mastné.



Foto: Shutterstock

6. Med alebo javorový sirup

Ak jednu či druhú surovinu trošičku nariedite vodou, tiež bude vhodnou voľbou na potretie sladkého pečiva. Povrch bude po upečení sladkastý aj skaramelizovaný.



ANKETA: Nájde sa u vás doma práve teraz aspoň jedno vajíčko?

93,3%



6,7%







Diskusia k článku

garanco
Na potretie kysnutého cesta ( keď mi chýba vajce) používam mlieko s rozmiešanou trochou kurkumy. Povrch po upečení je pekný žltý .






 



TOPlist