
Foto: Shutterstock
Prečo je vo zvyku pečivo pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom? Vďaka nemu budú koláčiky či slané pečivo po upečení krásne zlatisté. A okrem toho sa dá na vajíčkovú vrstvu všeličo prilepiť, či už cukrová posýpka, rôzne semienka, strúhaný syr či bylinky.
Niekedy sa vám však môže stať, že vajce už na potieranie doma nezvýšilo, alebo ho chcete pri vašom pečení úplne vynechať. Čím môžete vajíčko na potretie nahradiť?
1. Kravské alebo rastlinné mlieko
Mlieko, či už to kravské alebo jeho rôzne rastlinné alternatívy ako sójové, mandľové alebo ovsené, dodáva jemný lesk a je vhodné na pečivo, chlieb či croissanty. Použiť sa dá aj kokosové mlieko, ale je vhodné skôr pre rôzne sladké a exotickejšie druhy pečiva.2. Smotana
Najlepšie ak použijete šľahačkovú, tá dodá vašim domácim výrobkom krásnu farbu aj chrumkavosť. Ale výborne poslúži aj smotana na varenie.3. Olej
Či už si vyberiete slnečnicový, repkový alebo olivový, v jemnučkej vrstve pomáha získať zlatistú farbu a dodáva jemnú chrumkavosť. Odporúča sa naozaj len tenká vrstva, aby pečivo nebolo príliš mastné.4. Nálev z cícera
Cícerový nálev (aquafaba), ktorý ostáva v konzerve či pohári po scedení cícera má skvelé využitie aj na potieranie pečiva. Dodá pečeným produktom krásny lesk.5. Maslo
Táto úžasná ingrediencia sa tiež dá použiť na potretie či už slaného alebo sladkého pečiva. Opäť je namieste potierať primerane, aby nebolo po upečení všetko príliš mastné.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku