Foto: Pravda - Robert Hüttner
Morku napred pár hodín pred pečením nasolíme a prešpikujeme ju bohato slaninou. Deň predtým zemiaky uvaríme v šupke, na druhý deň ráno ich očistíme a pokrájame na kocky. Tie potom premiešame s nadrobno pokrájaným bravčovým bôčikom (pol kila), cibuľou, majoránom, čiernym korením, paprikou a soľou. Plnkou naplníme morku, zašijeme ju a brušný otvor upcháme tvrdou hruškou. Morku spočiatku pečieme pomaly, často ju oblievame výpekom a posýpame strúhankou z bieleho chleba. Keď mäso zmäkne, dopekáme ho pri vyššej teplote. Po dvoch – troch hodinách je hotovo. Z morky odstránime niť, vyberieme z bruška zemiaky a mäso naporciujeme.
Morka má vraj tucet druhov mäsa. Problém budete tak mať s výberom vhodného nápoja. To však už nechám na vás.
Diskusia k článku