Fedor Malík:
Morka plnená zemiakmi

Fedor Malík, 29. apríla 2014     2 minúty čítania

Recepty našich starých materí boli vždy šité na mladú a dobre kŕmenú morku z gazdovského dvora. Kde však takú dnes zoženiete?


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Na pezinskom i modranskom trhu trhovkyne takmer po celý rok ponúkajú husi i kačky, morka je však vzácnosťou. Priznajme si napokon, nie je u nás populárna ako v Amerike. Amerika – Neamerika, občas sa však k nej dostanete. Je veľká, zaberie vám pol mrazničky a treba ju čo najskôr „schosňovať“. Pripravíme si pečenú morku plnenú zemiakmi a bravčovým bôčikom.

Morku napred pár hodín pred pečením nasolíme a prešpikujeme ju bohato slaninou. Deň predtým zemiaky uvaríme v šupke, na druhý deň ráno ich očistíme a pokrájame na kocky. Tie potom premiešame s nadrobno pokrájaným bravčovým bôčikom (pol kila), cibuľou, majoránom, čiernym korením, paprikou a soľou. Plnkou naplníme morku, zašijeme ju a brušný otvor upcháme tvrdou hruškou. Morku spočiatku pečieme pomaly, často ju oblievame výpekom a posýpame strúhankou z bieleho chleba. Keď mäso zmäkne, dopekáme ho pri vyššej teplote. Po dvoch – troch hodinách je hotovo. Z morky odstránime niť, vyberieme z bruška zemiaky a mäso naporciujeme.

Morka má vraj tucet druhov mäsa. Problém budete tak mať s výberom vhodného nápoja. To však už nechám na vás.



Diskusia k článku







 



TOPlist