Foto: Pravda - Ivan Majerský
Nám Modranom zeleninové záhrady akosi „neležia na srdci“, o úrodu vo viniciach však bojujeme urputne. Siete, delobuchy, oplotenie viníc, najatí poľovníci so slepými nábojmi. Neveľmi to pomáha. Diviaky, srny, daniele, najmä však škorce sú nateraz našimi hlavnými nepriateľmi...
Začali sa oberačky. Iršaje, moravské muškáty, ba ja Müller–Thurgau už kvasí v tankoch, sudoch, demižónoch. Burčiaky teplé aj studené, odkalené aj neodkalené. Môžete koštovať aj popíjať. Starú krv v tele treba vymeniť...
Minulú sobotu sme už obrali aj Peseckú leánku vo Firígloch. Hrozno bolo zdravé, cukornatosť uspokojivá a chasa oberačov bola veselá. Aj šunkovo–syrové občerstvenie, akurátne pikantný guláš a pečené kurčatá boli o. k. Deti šantili v chotári a na kamenici rastúcu jabloň obrali do posledného plodu. Sľúbil som im totiž upiecť starú modranskú vinohradnícku maškrtu. Modranský jablkovec pani Tulnerovej.
Potrebujete 15 dekagramov hrubej múky, trochu škrobu, 4 vajcia, 15 dekagramov cukru, 10 dekagramov masla, 5 lyžíc mlieka, prášok do pečiva a sedem veľkých jabĺk. Maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami dopenista. Pridáme mlieko so škrobom a nakoniec tuhý sneh z bielkov s múkou a s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme v hlbšom plechu, poukladáme naň tenšie plátky jabĺk, posypeme škoricovým cukrom a pokvapkáme maslom. Jablkovec pečieme akurátny čas pri akurátnej teplote. Chladnúcu dobrotu zapíjame práve vylisovaným muštom alebo chladnou vodou z horskej studničky.
Přátelé. Nikdy jsme nezkoušeli recepty od pana Malíka, jen jsme je přečetli jako příběhy. Ale najednou jsem četl tento recept a začal jsem přemýšlet o zvláštní kombinaci hrubé mouky a škrobu a vůbec o složení. No a tak jsme vyzkoušeli. No teda manželka vyzkoušela a já se mohl ujíst. Je to velká paráda, lepší než štrůdl. Zkuste stojí to za to. Moc Vás všechny zdravíme.