Foto: Shutterstock
Niekedy ju zabudnete kúpiť, alebo sa smotana v chladničke pokazila. Nejde však vždy len o to, že by nebola poruke...
Menej kalorické možnosti
Obľúbená klasická smotana je plná tuku a obsahuje množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré by sa v prehnanej miere nemali konzumovať. Preto, ak sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, alebo si chcete jednoducho len odľahčiť jedálniček, medzi mliečnymi produktami nájdete viacero menej tučných potravín s nižšiu kalorickou náložou.Namiesto smotany na varenie či šľahanie sa môže hodiť napríklad kyslá smotana, smotana do kávy, nízkotučný čerstvý syr, vajce zmiešané s mliekom, nízkotučný tvaroh, syr ricotta alebo biely jogurt.
Foto: Shutterstock
Čo naslano, čo nasladko?
Do polievok aj na zapekanie sa hodí kyslá smotana, aj tá do kávy alebo vajíčka rozmiešané v mlieku, či taliansky syr ricotta. Keď chcete doplniť sladké jedlo, výborne poslúži polotučný alebo nízkotučný tvaroh, ale aj rôzne biele jogurty (smotanový, grécky, skyr...).Krémové zahustenie
Ak ste zvyknutí na krémové smotanové omáčky či polievky, zalejte klasickú zápražku mliekom namiesto vody a tú pridajte k jedlu, aj toto uspokojí vašu "smotanovú" chuť. Dobre poslúži aj v troche mlieka rozmiešaný jemný zemiakový škrob či tapioková múka.Maslo do mlieka
Keď chýba smotana do dobrého prívarku, či niektorej z našich tradičných polievok, dajte do pohára teplého mlieka trochu masla a po rozpustení vmiešajte do jedla a prevarte. Bude to rovnako lahodné a mňam ako s téglikom klasickej smotany.
Pozrite si naše videotipy, ako nahradiť smotanu v slanom a sladkom jedle:
Diskusia k článku