Martin Nikodým:
Mám rád všetko, čo sa dá pripraviť rýchlo

Nora Krchňáková, TV Varecha, 21. novembra 2021     6 minút čítania

Moderátor, včelár a vášnivý cestovateľ. To všetko je Martin Nikodým. O týchto dôležitých súčastiach jeho života sme sa s ním porozprávali ešte predtým, ako nám v našej televíznej kuchyni navaril svoje obľúbené jedlo.



Zo všetkých svetových kuchýň si Martin Nikodým najviac obľúbil thajskú. V TV Varecha nám navaril podľa neho najjednoduchšie a najpopulárnejšie thajské jedlo Pad Thai.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Martin Nikodým je vyštudovaný herec, ale celé Slovensko ho pozná ako moderátora. Moderuje relácie Milujem Slovensko či Tvoja tvár znie povedome a má aj vlastnú šou v rádiu. Martin je známym včelárom, tomuto hobby sa venuje už roky.

Je o vás známe, že ste vášnivý cestovateľ. Precestovali ste kus sveta a určite ochutnali množstvo miestnych špecialít. Ktorú kuchyňu ste si najviac obľúbili?

Po všetkých tých cestách u mňa víťazí ázijská kuchyňa a z tej najmä thajská.

Preto ste nám uvarili thajské jedlo. Kde a ako ste sa to naučili?

Práve na cestách po Thajsku. Bol som tam niekoľkokrát. Raz sme tri týždne cestovali od severu až dolu na ostrovy a vtedy som mal možnosť vyskúšať Pad Thai na rôzny spôsob. A veru ma prekvapilo, ako rôzne môže chutiť. Každý kuchár si to robí podľa seba.

Patríte medzi ľudí, ktorí majú varenie medzi svojimi koníčkami? A ak áno, pre koho varíte najradšej?

Áno, varím rád. A rád aj tvorím systémom „pozriem sa, čo mám k dispozícii“ a poskladám z toho jedlo. Intuitívne už viem, čo sa k sebe hodí. Rád varím vždy pre niekoho. Najčastejšie pre moje deti alebo pre priateľov. Samozrejme, ak sa inak nedá, navarím si aj sám pre seba. Len tu často neodhadnem množstvo a mám tak navarené na dva dni.

Ste typ, ktorý nechce tráviť v kuchyni príliš veľa času, alebo patríte medzi tých, ktorým neprekáža, keď je s jedlami piplačka? Máte preferované jedlá a recepty?

Mám rád všetko, čo sa dá pripraviť rýchlo. Najlepšie v jednej panvici. Už nejaký čas nejem mäso, iba ryby. A rybu mám najradšej na grile. Dobrá morská ryba potrebuje iba trochu soli a čierne korenie. Pár minút z jednej strany, pár z druhej, pokvapkať citrónom, poriadne zaliať dobrým olivovým olejom a je to.

Odkedy vás verejnosť pozná, udržiavate si štíhlu postavu. Ste priaznivcom zdravého jedla a strážite si, čo jete?

Myslím si, že sa stravujem zdravo. A áno, strážim si, čo jem, a najmä koľko. Mám totiž tendenciu jesť menej, ako potrebujem. A to hnevá moje telo aj moju nutričnú expertku, ktorá tvrdí, že nejesť často znamená priberať.

Mnohí nevedia, že máte nie celkom rozšírenú záľubu – ste včelár. Môžete nám laikom priblížiť, čo všetko si pod tým máme predstaviť?

Radosť, lásku a veľa roboty. Niekto si myslí, že stačí mať úle v záhrade a máte med. Je to dosť starostlivosti, dosť rôznych zásahov a často neplánovaných robôt. Lebo pracujete so živým tvorom, a ten si často robí, čo uzná za vhodné, a nie to, čo chce včelár.

Ako zužitkujete med, ktorý je výsledkom celého toho snaženia? Aj z neho varíte či pečiete?

Nie, považujem med za príliš vzácnu potravinu, aby som s ním piekol. Tepelnou úpravou totiž prichádza o všetky enzýmy a antibakteriálne vlastnosti. Niekedy ho použijem do šalátu alebo do dresingu.

Aké projekty aktuálne pripravujete a môžete nám prezradiť, na čo sa najviac tešíte?

Už mám veľa hotové. Celé Milujem Slovensko sme nakrútili už v júni, dokonca sme oslavovali Silvestra 16. júna. Vedomostný Fenomén 21 sme nakrúcali ešte v marci, takže aktuálne pripravujeme detskú Tvoja Mini tvár znie povedome. Teším sa aj z návratu do rádia, každú sobotu ma môžete počuť od 14. do 18. hodiny v rádiu Expres. Okrem toho som zazimoval a preliečil včielky. Ešte ma jeden zásah čaká, a potom už iba práce mimo úľa a každodenné modlitby, aby sa na jar opäť rozlietali.



Pozrite si videorecept, ktorý Martin Nikodým nakrútil v TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist