Malé katastrofy:
Zrazený krém, pripálený koláč? Nevešajte hlavu, aj nepodarky môžete zachrániť!

Jana Klimanová, varecha.sk, 20. decembra 2022     4 minúty čítania

Občas sa v kuchyni niečo nepodarí. Nehádžte flintu do žita, máme zopár tipov, aby ani nepodarky pri predvianočnom pečení nevyšli nazmar.



Foto: Shutterstock

Pripálený koláč

Pripálený korpus veru nikoho nepoteší. Ak je pripálený spodok alebo vrch korpusu, môžete ho zrezať. Spálené okraje odrežte pomocou tortovej formy, aby bol kruh zachovaný. Ak po odrezaní pripálenín nemá koláč použiteľný tvar, pripravte z neho cake pops - korpus rozdrobte, zmiešajte s krémom alebo napríklad orieškovou nátierkou a z hmoty vytvarujte guľôčky, ktoré napicháte na paličky a ešte môžete namáčať v roztopenej čokoláde. Korpus môžete aj nadrobno nakrájať a použiť do rôznych pohárových dezertov. Ak sa vám na plech prilepili koláčiky, dajte ich na chvíľu späť do rúry a potom ich rýchlo zložte z plechu.

Zrazený krém

Zadarilo sa vám namiesto hladkého maslového krému pripraviť nevábnu hrčkovatú hmotu? Ešte nie je všetko stratené. Zrazený krém dajte do misky nad hrniec s vriacou vodou a miešajte, kým krém nebude hladký. Prípadne ho zohrejte chvíľu v mikrovlnke a šľahačom premiešajte. Pomôže tiež v inej nádobe dobre spolu dohladka vymiešať trochu masla s asi 1 PL cukru a postupne po lyžiciach pridávať a vmiešavať zrazený krém.

Pri krémoch, ktorých základ tvorí uvarený puding, vám môže problémy spôsobiť povlak („koža“), ktorá sa na jeho povrchu vytvorí pri chladnutí a po rozmiešaní nie je krém homogénny. Zabránite tomu tak, že na povrch ešte teplého (nie horúceho) pudingu dáte potravinovú fóliu a odstránite ju až pred použitím.



Foto: Shutterstock

Hrudky v poleve

Ani hrudky v poleve nie sú nič tragické. Takúto čokoládu odstavíte a po malých kvapkách do nej metličkou zašľaháte trochu teplej vody. Šľahajte svižne, aby sa všetko krásne spojilo a čokoláda ostala hladká. Ak chcete zrazeniu čokolády predísť, pri rozpúšťaní k nej pridajte kúsok masla.

Neposlušné formičky

Nedarí sa vám dostať upečené koláčiky z formičiek? Vyklopte ich hneď po upečení. Ak sa im nechce von, jemne nimi klopnite o hranu stola. Formičky plňte stuhnutým cestom z chladničky, formy so žliabkami vymastite roztopeným maslom. Použité formičky neumývajte v saponáte, ale len v horúcej vode.



Foto: Shutterstock

Polámané cukrovinky

Polámané drobné pečivo či sušienky rozhodne nevyhadzujte. Na sviatočnom stole by síce veľa parády nenarobili, ale aj tak z nich môžete vyčarovať oku lahodiace maškrty. Polámané kúsky kvapkajte rumom, spojte trochou džemu, masla a dochuťte kakaom, mletými orechami alebo strúhaným kokosom. Vytvarujte z nich guľôčky, pekne ich ozdobte a vložte do pekných papierových košíčkov. Takéto nepečené guľky nakoniec patria k najobľúbenejším druhom vianočných sladkostí.




ANKETA: Aj vám občas niečo v kuchyni nevyjde?

94,5%



5,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist