Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Lascívne voňajú prebúdzajúcim sa letom. Poniektorí navyše vravia, že ich aróma sa podobá čerstvo mletej ražnej múke... Pozri recepty na Hubové dobroty Májovka, či lepšie napísané čírovnica májová (Calocybe gambosa) nerastie v hlbokých a tmavých lesoch. Potrebuje dostatok vzduchu a svetla. Darí sa jej na okrajoch riedkych listnatých lesov a na podhorských lúkach. „Májovkové“ miesta hubári dokonale poznajú.
O Vilovi ani nevraviac. Vstáva za tmy a už za svitania sa brodí trávou kraľovianských lúk za Modrou.Domov a občas i ku mne s poloprázdnym košíkom neprichádza. Zazvonil mi i nedávno a do taniera mi odsypal za dve hrste májoviek. Pripravil som si z nich čuvašskú kyslú polievku.
Májovky som pokrájal, osmažil na masti, pridal cibuľu, trochu múky, soli a polievku varil štvrť hodiny. Potom som do nej pridal olúpané paradajky, kúsok uhorky a na tenké plátky pokrájané jablko.
Všetko som ešte krátko povaril a podával na tanieri s kyslou smotanou a nasekaným kôprom. Delikatesa, paráda... Ešte si to párkrát zopakujem. Veď májovky budú rásť ešte zopár týždňov...
Diskusia k článku