Lucia Okoličányová:
Keď už niečo uvarím, tak to stojí za to

Nora Krchňáková, TV Varecha, 9. mája 2021     5 minút čítania

Lucia Okoličányová je zakladateľkou nordic walkingu na Slovensku. Chôdza s paličkami je ide skvelo, jej techniku odborníci označili za najlepšiu na svete. Ako je to ale ide s hrncami v kuchyni?



Sympatická Lucia netrávi v kuchyni veľa času, preto v TV Varecha pripravila nepečenú fit maškrtu z jabĺk.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Lucia Okoličányová je zakladateľkou nordic walkingu na Slovensku a prezidentkou Slovenskej asociácie tohto športu. Športovala už od troch rokov, v osemnástke však začala mať zdravotné problémy. A tak vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení a neskôr sa stala jej prorektorkou. Kvôli zdraviu však opäť všetko zmenila. Na pár rokov sa presťahovala do Vysokých Tatier, kde pre seba a pre celé Slovensko objavila čaro nordic walkingu.

Máte rada sladké maškrty?

Sladkosti milujem. Energia mozgu je cukor a mne mozog ide na 300 percent. Takže asi preto tak veľa maškrtím.

Aký je váš vzťah k vareniu a ako často varíte?

Varenie nie je moja preferovaná činnosť. Ak je to však nutné, donútim sa. Keď už niečo uvarím, tak to stojí za to. Teda, aspoň to ostatní tvrdia. Preferujem rýchle, jednoduché varenie.

Aké sú vaše obľúbené jedlá a čo najradšej varíte?

Jedlo mám rada, akékoľvek chutné. Slané aj sladké. Najradšej varím jedlá, na ktoré majú chuť deti. Našťastie zjedia všetko. Niet nad pestrú stravu. Ak by som si musela ja vybrať jednu kuchyňu, tak talianska by nás neomrzela.

Najlepším liekom na všetky krízy je pohyb. Aký je ten nordicwalkingový a aké sú jeho benefity?

Chôdza s paličkami sa dá robiť kdekoľvek, s kýmkoľvek a kedykoľvek, to je najväčší benefit. Rozhýbeme si pohybový aparát, posilníme vyše 90 percent svalov tela. Zapojíme aj vnútorné svaly. Ak vieme kráčať správnou technikou, prečistíme si lymfatický, kardiovaskulárny aj neurologický systém. A pohyb vonku v prírode je liek sám osebe.

Ako ste sa stali prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walkingu?

Ako bývalá vrcholová športovkyňa som mala problémy s kolenami, chrbticou a hrozila mi ďalšia operácia. Hľadala som nejaký druh fyzioterapie, ktorý by bol akčný a vonku. Postupne som sa dovzdelala, urobila kurzy v zahraničí a o nordic walking malo záujem čoraz viac ľudí. Tak som v roku 2013 založila Slovenskú asociáciu Nordic Walking.

Ste walkerkou s najlepšou technikou na svete. Ako ste to dosiahli?

Výborný pocit to bol na svetovej konferencii, keď ma vyhodnotili spomedzi všetkých ako naj. Ale neriešim to, podľa mňa každý, kto veľmi drie, vie byť top. Jediné, čo mi z toho vyplýva, je ten záväzok a stále sa učenie a posúvanie vpred.

Ako ste prežili rok s koronou a čo teraz plánujete?

Ostatný rok bol pre nás náročný, pre koronakrízu sme všetko museli meniť za pochodu. Najmä naučiť sa žiť aj v on–line svete. Keď je situácia stabilnejšia, kurzy organizujeme aspoň v malých skupinách. Momentálne sa pravidelne stretávame on–line s inštruktormi z celého Slovenska, snažím sa, aby sme boli v kontakte aspoň cez obraz. S Medzinárodnou radou moderného nordic walkingu pripravujem svetovú konferenciu. Pôvodne mala byť naživo v októbri v Bratislave, ale museli sme prejsť do on–line sveta. Teraz v máji sa už rozbiehajú aktivity aj vonku. Mám naplánovaný kurz pre sprievodcov, sprievodkyne, tiež inštruktorský kurz a viaceré dolaďovačky pre verejnosť. Verím, že to situácia dovolí.



Pozrite si videorecept, ktorý Lucia Okoličányová nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist