Fedor Malík:
Liptovská fazuľa, modranské víno

Fedor Malík, 1. septembra 2015     2 minúty čítania

Liptákov v Modre by ste zrátali na prstoch jednej ruky. Ich modranským lídrom je Ľubo Rapoš. Môj priateľ, výtvarník, citlivý a dobrý človek.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Narodil sa a detstvo prežil v Liptovskom Jáne. Potom sa túlal po Slovensku a napokon zakotvil v bývalej otcovej horárni na kraji Modry. Tam stále žije, tvorí a sníva. Snívať v plnom zdraví i po osemdesiatke, to je predsa dar boží... Ľuba som si obľúbil. Možno i preto, že sa stále vracia ku koreňom. K liptovským koreňom. Vo svojej tvorbe i v každodennej činnosti. Mám pritom na mysli i jeho gastronomické aktivity. Sú výsostne liptovské. Spomína kabáče, krapne, ťapky, pečené droby... Jeho najobľúbenejšou špecialitou je však fazuľový prívarok s vareným teľacím jazykom a kvasenou kapustou. Prívarok podávajte s opraženou cibuľkou, horúcim jazykom a so studenou kapustou. Tak to aspoň robí Ľubo. Nie je však liptovsky konzekventný. K jedlu nepodáva hriatô, ale vlastnými rukami dorobenú modranskú bielu zmesku z jeho vinice. Už sa polepšil. Viete, že to víno aj obstojne chutí?



Diskusia k článku

venusa
Takýchto mužov je hodné milovať, nič v zlom, ale si fakt dobrý v tom o čom píšeš. Tu si vraj môžme tykať.






 



TOPlist