Fedor Malík:
Letná „luskovica“

Fedor Malík, 12. júla 2022     2 minúty čítania

Leto 2022 prišlo akosi unáhlene. Od polovice júna sa nebeské kachle roztrhli a horúčavy sa u nás šplhali až k štyridsiatke.



Mladí chodia na túry do lesa a máčajú si chodidlá v studených horských potokoch. Tatry sú plné turistov a len na Poľane je akosi pusto. Kraľujú tam slovenské medvede. K nám do lesov Malých Karpát majú priďaleko. A to je dobre. Vinohradníci môžu pokojnejšie pracovať vo vinici pod lesom... Plody vinice utešene narastajú a keď to tak pôjde ďalej, v polovici augusta už bude aj prvý burčiak... Bujarú zeleň Vitis vinifera L. treba krotiť. Na programe dňa sú zelené roboty a špricovky. Práce vyše hlavy.

Robí sa od skorého rána a obed je už o desiatej. Akože inak. Prvá tohtoročná smotanová „luskovica“. Z domácich žltých či zelených fazuľových strukov. Je zapražená, sýta, chutná, sú v nej na malé kocky nakrájané mladé zemiačky, bobkový list, celé čierne aj nové korenie. Jednoducho, tradičná malokarpatská omáčka. V Modre ju nazývajú „Tarzanova luskovica“. Do viníc sa nosila v otlčenej kanvičke a pojedal sa k nej chrumkavý Mackov a Kollárov chlieb. Aj dnes je to tak. Z mnohých druhov chleba si môžete vybrať chlieb častiansky či šenkvický. A aby toho nebolo málo, v Modre otvorili svoju pekáreň aj chlapci z Kosova! Ich chlieb je bielučký a vláčny ako cukrová vata...

Omáčka, chlieb a čo na uhasenie smädu? Víno krúti hlavou a slabnú z neho ruky. Lepšie je acidofilné mlieko alebo ľadová voda z Firiglovskej studničky. Je len kúsok od našej vinice v Badogoch. Takže je postarané...



Diskusia k článku







 



TOPlist