Trendy:
Kúzlo večernej kávy s Nescafé bez kofeínu

Nescafé, 20. decembra 2010     6 minút čítania

Atmosféru večernej pohody si väčšina z nás vie predstaviť.

Príjemné posedenie s rodinou či v spoločnosti priateľov u nás často sprevádza fľaša dobrého vína, zatiaľ čo u našich západných susedov, predovšetkým u vášnivých konzumentov kávy, vzrastá obľuba zakončenia dňa šálkou bezkofeínovej kávy. V Čechách i na Slovensku je pitie kávy bez kofeínu stále zahalené rúškom mýtov a predsudkov a to i napriek tomu, že patent na prípravu kávy bez kofeínu má už od roku 1962 práve český odborník Zdeněk Žáček. V čom teda spočíva kúzlo večernej kávy, ktoré sme zatiaľ neobjavili?

Každý milovník kávy by po vyčerpávajúcom pracovnom dni iste privítal šálku tohto blahodarného moku. Jeho povzbudivé účinky oceníme a využívame počas dňa, vo večerných hodinách nás ale od pitia kávy naopak odraďujú. Na našu veľkú škodu sme zatiaľ neobjavili možnosť, ako si kávu s lahodnou arómou a vyváženou chuťou vychutnať bez kompromisov, kedykoľvek na ňu máme chuť.

Káva NESCAFÉ Bez kofeínu je pritom skvelým večerným spoločníkom, ktorý nás opäť naladí na vlnu pohody. Zatiaľ čo napríklad v Nemecku sa bezkofeínovej kávy spotrebuje niekoľkonásobne viac, na Slovensku sa stále stretávame s predsudkami, prečo si kávu bez kofeínu nemôžeme vychutnať tak ako kávu klasickú.

V slovenskej spoločnosti sa objavujú mýty o tom, že rozpustná káva bez kofeínu nie je vyrábaná z kávových zŕn, a preto jej chýba typická kávová chuť. Rozšírená je tiež informácia, že je určená predovšetkým spotrebiteľom, ktorí zle znášajú konzumáciu kofeínu a ženám v tehotenstve a v neposlednom rade sa polemizuje o procese výroby. Všetky uvedené mýty sú za našimi hranicami už zborené, a preto sa tam tiež káva bez kofeínu teší veľkej obľube.

Jedinou východiskovou surovinou na výrobu rozpustnej kávy NESCAFÉ Bez kofeínu sú vždy kvalitné kávové zrná z kávovníkov druhov arabica a robusta. Zelené nepražené kávové zrná sú spracované špeciálnou prírodnou metódou, pri ktorej je zo zŕn odstránený kofeín. Nasleduje štandardný proces praženia a po ňom sa čerstvo pražené kávové zrná zomelú na hrubé čiastočky, ktoré sa lúhujú v horúcej vode pod vysokým tlakom. Vznikne tak hustý koncentrát - ten sa suší dvoma odlišnými metódami – sprejovaním (používa sa napr. pre kávu NESCAFÉ Classic) alebo vymrazovaním (používa sa na výrobu kávy NESCAFÉ GOLD). Kávové zrná sú vždy starostlivo vyberané u dodávateľov a ich spracovanie prebieha vždy za prísnych pravidiel, ktoré zaručujú uchovanie všetkých typických atribútov pre kávu NESCAFÉ.

Rozpustná káva NESCAFÉ Bez kofeínu je naozaj kávou bez kompromisov, pochutnajú si na nej nielen spotrebitelia so zvýšenou citlivosťou na kofeín, ale i skutoční labužníci v oblasti pitia kávy. Tí navyše vysoko ocenia možnosť pochutnať si na káve večer, kedy sa obvykle klasickej káve už bránia.

Proces výroby bezkofeínovej kávy je samostatnou kapitolou. Výrobu kávy bez kofeínu podrobnejšie popisuje barista Michal Křižka, člen Inštitútu kávy: „Na začiatku celého procesu sú vždy zelené nepražené kávové zrná. Kofeín sa dá potom z kávy odstrániť pomocou niekoľkých metód. Pri výrobe bezkofeínovej kávy je možné použiť prírodnú metódu - tzv. švajčiarsku ´mokrú´ metódu, ktorá je považovaná za najšetrnejšiu voči zdraviu. Základným princípom je máčanie zelených zŕn kávovníka v horúcej vode, čím sa vylučuje kofeín a niektoré ďalšie látky. Kofeín sa následne abstrahuje pomocou uhlíkových filtrov. Zrnká kávy sa po lúhovaní sušia v špeciálnych nádržiach a potom sú znovu namočené do vody, už bez kofeínu. Tým nasiaknu späť niektoré látky. Táto operácia sa opakuje, čím dochádza k úsporám spotreby vody. Okrem vyššie uvedenej metódy existujú ešte dve ďalšie, ktoré používajú na odstránenie kofeínu organické rozpúšťadlá.”

Instantné kávy NESCAFÉ bez kofeínu sú vyrábané najšetrnejšou švajčiarskou „mokrou" metódou odkofeínovania kávy, ktorá je založená na prírodnej báze a k odstráneniu kofeínu používa iba vodu.

Na slovenskom trhu sú teraz dva typy bezkofeínovej kávy, NESCAFÉ Classic Bez kofeínu a NESCAFÉ GOLD Bez kofeínu. Receptúra kávy Classic bola tento rok vylepšená a vyniká teraz predovšetkým svojou jemnosťou. 100g balenie kávy Classic Bez kofeínu je dostať za odporúčanú maloobchodnú cenu 4,29 EUR, 200g balenie stojí 6,99 EUR. Káva GOLD Bez kofeínu je charakteristická svojou intenzívnou kávovou chuťou a jej 100g balenie je na pultoch za odporúčanú cenu 6,19 EUR.

Viac informácií nájdete na www.nescafe.sk a www.vecernakava.sk.



Súťaž: Stačí odpovedať správne na uvedenú otázku a ste v hre o balíček od firmy Nescafé.

Súťažná otázka: Akým spôsobom sa odkofeínuje instantná káva Nescafé bez kofeínu?

Správnu odpoveď posielajte do 3.januára 2010 do 12:00 na adresu redakcia@varecha.sk .

Balíček od firmy Nescafé získavajú:

Silvia Buchtová, Báhoň

Miroslava Rusiňáková, Nová Polianka

Anna Kršíková, Považská Bystrica

Mária Slováková, Nové Zámky

Božena Dedinská, Trstená

Výhercom srdečne blahoželáme!

Komerčná informácia



Diskusia k článku

michsamant
Mam rada dobru kavicku a mam rada Nescafe. Da sa z nej urobit velmi dobre Frappe. Mnamky! Musim vypatrat, ci maju u nas aj tuto bezkofeinovu.
teodora
Ďakujem spoločnosti Nescafé za darček, ktorý ma potešil. Pochutili sme si spolu s manželom na ,,neske",aj keď on kávu nemusí.Zatiaľ som u nás v obchodoch túto kávu nenašla,tak len dúfam,že sa objaví. Takže dnes super naladenie do sychravého dňa.






 



TOPlist